current views are: 8

11 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:04

DW: Τελικά δεν συνελήφθησαν Έλληνες στο Αμβούργο

Τελικά συνελήφθησαν ή όχι Έλληνες κατά τη διάρκεια του «οργίου» βίας στο Αμβούργο; Ο γερμανικός Τύπος έγραψε – και αναπαρήχθη από αρκετά ΜΜΕ στη χώρα μας- ότι έγιναν συλλήψεις αλλά η αστυνομία του Αμβούργου το διέψευσε, κάνοντας λόγο για την προσαγωγή ενός Έλληνα.

Δημοσίευση 17:04’
αρθρο-newpost

Τελικά συνελήφθησαν ή όχι Έλληνες κατά τη διάρκεια του «οργίου» βίας στο Αμβούργο; Ο γερμανικός Τύπος έγραψε – και αναπαρήχθη από αρκετά ΜΜΕ στη χώρα μας- ότι έγιναν συλλήψεις αλλά η αστυνομία του Αμβούργου το διέψευσε, κάνοντας λόγο για την προσαγωγή ενός Έλληνα.

Τελικά συνελήφθησαν ή όχι Έλληνες κατά τη διάρκεια του «οργίου» βίας στο Αμβούργο; Ο γερμανικός Τύπος έγραψε – και αναπαρήχθη από αρκετά ΜΜΕ στη χώρα μας- ότι έγιναν συλλήψεις αλλά η αστυνομία του Αμβούργου το διέψευσε, κάνοντας λόγο για την προσαγωγή ενός Έλληνα.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε μεγάλη σπέκουλα για τον ρόλο των αντεξουσιαστών και ακροαριστεριστών που ήρθαν από την Ευρώπη στο Αμβούργο για να προκαλέσουν σκόπιμα, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, τα πρωτοφανή επεισόδια στο περιθώριο του G20. Η κατάσταση ήταν τόσο εκτός ελέγχου και τα μέτωπα των διαδηλωτών τόσο πολλά, που δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το ποιοι διαδήλωσαν ειρηνικά, όπως πχ. με την ομάδα «Χωρίς όρια αλληλεγγύη κατά του G20», και ποιων η δράση ξεπέρασε τα όρια της νομιμότητας.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από τα 50 εντάλματα σύλληψης, κανένα δεν αφορά Έλληνα, ενώ από την αστυνομία του Αμβούργου πληροφορηθήκαμε ότι έγινε προσαγωγή ενός Έλληνα, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Οι γερμανικές εφημερίδες συνεχίζουν να κάνουν λόγο και στα σημερινά τους φύλλα για συλλήψεις και Ελλήνων, κάτι που αναφέρθηκε και στην τηλεόραση μάλιστα, αλλά δεν ισχύει. Το ότι πήγαν Έλληνες αντεξουσιαστές στο Αμβούργο και συμμετείχαν στο λεγόμενο μαύρο μπλοκ φαίνεται στο Indymedia, που ήταν το βασικό συντονιστικό όργανο αυτής της ομάδας των διαδηλωτών.

Από πέρυσι η πλατφόρμα είχε καλέσει αναρχικούς από όλον τον κόσμο σε «ζωντανή αντίσταση κατά του καπιταλισμού, σε μπλόκα και δράση στο λιμάνι του Αμβούργου», με το γενικό σύνθημα «Go to hell». Στη διάρκεια όλων των ημερών που διήρκεσαν τα έκτροπα, αρχής γενομένης από τις 6 Ιουλίου, στο Indymedia μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει αναλυτικά στα ελληνικά την εξέλιξη των διαδηλώσεων από το λεγόμενο μαύρο μπλοκ, με φωτογραφίες και κείμενα. Μάλιστα υπάρχει κι ένα βίντεο ενός αυτοκινήτου με διπλωματικές πινακίδες να καίγεται, τραβηγμένο προφανώς από κάποιον μέσα σε μπλόκο. Ωστόσο, συλλήψεις Ελλήνων δεν έγιναν.

Hasta pronto, Αμβούργο

Σύμφωνα με πηγή από την αστυνομία του Αμβούργου, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι Γερμανοί, Ιταλοί, Ελβετοί και λιγότεροι από τη Ρωσία και την Ολλανδία. Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, ο ανταποκριτής του ARD στη Μαδρίτη μετέδωσε ότι είχε κυκλοφορήσει σύνθημα σε όλους τους ακροαριστερούς να προετοιμαστούν για να ρίξουν το Αμβούργο στο χάος. Στους τοίχους σπιτιών και λεηλατημένων καταστημάτων βρέθηκαν επιγραφές στα ισπανικά και στα βασκικά. Σύμφωνα με τον γερμανό ανταποκριτή, τουλάχιστον ένας Ισπανός από το Μπιλμπάο συνελήφθη. Το δικαστήριο του Αμβούργου διέταξε την προφυλάκιση 51 ατόμων, οι περισσότεροι άνδρες κάτω των 30 χρονών.

Οι εικόνες του «οργίου βίας», των βανδαλισμών και των καταστροφών έκαναν τον γύρο του κόσμου. Για όσους διέφυγαν της σύλληψης φαίνεται ότι το ταξίδι άξιζε τον κόπο. Μετά τη συνάντηση του G20 μια ομάδα από Ισπανούς έγραψε στο twitter: «Μετά από 4 ημέρες αγώνα εγκαταλείπουμε αυτήν την ωραία πόλη» και συνέχισε: «Hasta pronto, Hamburg», εις το επανιδείν.


σχετικα αρθρα