Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Κροατία συμφώνησε τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς. Η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ.δήλωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν από τις 9 Δεκεμβρίου, όταν η Κροατία θα υπογράψει τη συνθήκη ένταξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχολιάζοντας την απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού, ο κ. Γιοσίποβιτς δήλωσε ότι ως αρχηγός του κράτους, εκείνος θα αποφασίσει, οι εκλογές θα διενεργηθούν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά τόνισε ότι η ημερομηνία είναι αποδεκτή.

«Φυσικά, θα έχω έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση και με τα αντιπολιτευόμενα κόμματα», σημείωσε ο κ. Γιοσίποβιτς.

«Μιλώντας γενικά, είναι θετικό το γεγονός ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός όρισε μια προαιρετική ημερομηνία και ότι η πρωθυπουργός τήρησε τις υποσχέσεις της, η ημερομηνία να ανακοινωθεί το καλοκαίρι και οι εκλογές να διενεργηθούν έως το τέλος του έτους», πρόσθεσε.

«Η ημερομηνία φαίνεται αποδεκτή, αλλά πρέπει να οργανώσουμε το χρονοδιάγραμμα, ώστε οι εκλογές να διαχωριστούν από το δημοψήφισμα για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

Η κ. Κόσορ εξέφρασε την προσδοκία ότι θα υπάρξει συμφωνία με τον πρόεδρο της Κροατίας και ότι θα αποδεχθεί την 4η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.