Η Ρωσία επέκρινε σήμερα τις ΗΠΑ και άλλες χώρες επειδή αναγνώρισαν ως νόμιμη κυβέρνηση το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης των αντικαθεστωτικών, λέγοντας ότι οι χώρες αυτές παίρνουν θέση στον εμφύλιο πόλεμο. "Αυτοί που προχωρούν σε αναγνώριση παίρνουν απόλυτα το μέρος μίας πολιτικής δύναμης σε έναν εμφύλιο πόλεμο," είπε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

"Οι υποστηρικτές μίας τέτοιας απόφασης τάσσονται υπέρ της πολιτικής της απομόνωσης, σε αυτή την περίπτωση της απομόνωσης εκείνων των δυνάμεων που εκπροσωπούν την Τρίπολη," είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επαφή τόσο με την Τρίπολη, όσο και με τους αντικαθεστωτικούς.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε την Παρασκευή από την Τουρκία όπου βρισκόταν για τη Διεθνή Διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τους αντικαθεστωτικούς.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο μπορεί να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια δολάρια από τους παγωμένους λιβυκούς πόρους. Επιπλέον χρήματα θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμα για την εκστρατεία των αντικαθεστωτικών που έχει στόχο να απομακρύνει από την εξουσία τον Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος εξακολουθεί να αντιστέκεται μετά την σχεδόν τετράμηνη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση.

Η Ρωσία μαζί με την Κίνα έχουν υιοθετήσει πιο ήπια στάση απέναντι στον Καντάφι. Αμφότερες είχαν προσκληθεί στην Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης, αλλά επέλεξαν να μην εμπλακούν.

Η Μόσχα, η οποία απείχε από την ψηφοφορία κατά την οποία αποφασίστηκε η χρήση βίας από την Δύση κατά του Καντάφι με στόχο την προστασία των αμάχων, έχει επικρίνει τον στόχο της ΝΑΤΟϊκής εκστρατείας καθώς και τον ρόλο της Ομάδας Επαφής για την Λιβύη.