Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τράικο Βελιάνοφσκι, καθόρισε συνεδρίαση του Σώματος για τις 27 Ιουλίου σχετικά με συζήτηση και παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της χώρας, που θα προκύψει από τις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της ΠΓΔΜ, η συζήτηση και η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 48 ωρών.

Την Παρασκευή, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε στη Βουλή την πρόταση για το πρόγραμμα και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της χώρας.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχουν τα κόμματα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, τα οποία συμμετέχουν και στην απερχόμενη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Η νέα κυβέρνηση θα αποτελείται από τέσσερις αντιπροέδρους και 18 υπουργούς (οι τρεις άνευ χαρτοφυλακίου).

Το VMRO-DPMNE και ορισμένα μικρότερα, συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα, θα έχουν 13 υπουργούς και δύο αντιπροέδρους. Το κόμμα του κ.Γκρούεφσκι, μεταξύ άλλων, θα διατηρήσει στη νέα κυβέρνηση και τα σημαντικά υπουργεία των Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ.Γκρούεφσκι, νέος υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο 32χρονος Νίκολα Πόποσκι, νυν πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ο οποίος θα διαδεχθεί τον Αντόνιο Μιλόσοσκι, μετά την απόφαση του τελευταίου να μην συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ο Πόποσκι αποτελεί προσωπική επιλογή του Ν.Γκρούεφσκι, χωρίς όμως να διαθέτει ιδιαίτερη πολιτική ή διπλωματική εμπειρία. Μάλιστα, η τοποθέτηση του πέρυσι, στη θέση του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήταν πρόσωπο άγνωστο στον πολιτικό κόσμο και στην κοινή γνώμη της χώρας.

Το DUI θα έχει στη νέα κυβέρνηση πέντε υπουργεία (Άμυνας, Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και δύο αντιπροέδρους, αρμόδιους για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας και για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Τα κόμματα των κ.κ. Γκρούεφσκι και Αχμέτι διαθέτουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου, πρώτο κόμμα αναδείχτηκε το VMRO-DPMNE, το οποίο εξέλεξε 56 βουλευτές στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η οποία αποτελείται από 123 βουλευτές.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, πρώτο αναδείχτηκε το DUI, το οποίο εξέλεξε 15 βουλευτές.

Σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει και ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού.