current views are: 4

17 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση06:48

CIA: Δεν ελέγξαμε την συνάντηση του γιου του Τραμπ και των Ρώσων δικηγόρων

Την αποστασιοποίησή τους από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την αποκάλυψη ότι ο γιος του Ντ. Τραμπ είχε επαφές με Ρώσους πολίτες πριν τις Αμερικανικές εκλογές διατύπωσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Δημοσίευση 06:48’

Την αποστασιοποίησή τους από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την αποκάλυψη ότι ο γιος του Ντ. Τραμπ είχε επαφές με Ρώσους πολίτες πριν τις Αμερικανικές εκλογές διατύπωσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Την αποστασιοποίησή τους από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την αποκάλυψη ότι ο γιός του Ντ. Τραμπ είχε επαφές με Ρώσους πολίτες πριν τις Αμερικανικές εκλογές διατύπωσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ειδικότερα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διέψευσαν τον ισχυρισμό δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο είχαν ελέγξει μία συνάντηση μεταξύ του γιου του Τραμπ και Ρώσων πολιτών, στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με την Ρωσίδα δικηγόρο Ναταλία Βεσελνίτσκαγια, αφού είχε ενημερωθεί ότι η ίδια ήταν ενδεχόμενο να κατείχε επιβαρυντικές πληροφορίες για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον. Οι πληροφορίες αυτές, θα εξυπηρετούσαν την προεκλογική προώθηση της προεδρικής υποψηφιότητας του πατέρα του, Ντόναλντ Τραμπ, επιβαρύνοντας την πολιτική δυναμική της Κλίντον.

“Διερωτώμαι εάν αυτό ήταν κάτι επιλήψιμο γιατί οι μυστικές υπηρεσίες επέτρεψαν να γίνει το ραντεβού με αυτούς τους ανθρώπους. Ο πρόεδρος είχε την προστασία των μυστικών υπηρεσιών κατά την συγκεκριμένη περίοδο, και το γεγονός αυτός, μου εγείρει ερωτηματικά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέι Σέκουλοου που είναι μέλος της ομάδας των δικηγόρων του προέδρου Τραμπ στην εκπομπή “The Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC News.

Σε απάντησή του μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, για το σχόλιο του Σέκουλοου, ο εκπρόσωπος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Μέισον Μπρέιμαν γνωστοποίησε ότι ο Τραμπ Τζούνιορ δεν είχε την προστασία των μυστικών υπηρεσιών κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που έγινε η συνάντηση, με την συμμετοχή του ίδιου, αλλά κι άλλων δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. “Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ δεν είχε την προστασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τον Ιούνιο του 2016. Για τον λόγο αυτό, δεν είχαμε ελέγξει όσους συναντούσε κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο,” τόνισε η ανακοίνωση της κοινότητας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ο Τραμπ Τζούνιορ δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα, ο ίδιος, συμφώνησε να συναντηθεί με την Βεσελνίτσκαγια, η οποία σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε λάβει, ήταν δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης. Από την πλευρά της, η Βεσελνίτσκαγια δηλώνει ότι είναι ιδιωτική δικηγόρος, αρνούμενη ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το Κρεμλίνο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News γνωστοποίησε την Παρασκευή, ότι στην συνάντηση συμμετείχε κι ένας λομπίστας, ο οποίος παλαιότερα ήταν μέλος των σοβιετικών υπηρεσιών αντικατασκοπείας. Στην ίδια συνάντηση φέρονται να έλαβαν μέρος, επίσης, ο γαμπρός του Τραμπ και υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά κι ο (τότε) υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Η συνάντηση αυτή, φαίνεται να είναι η πιο πρακτική απόδειξη για τις διασυνδέσεις μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ενώ για την υπόθεση αυτή, βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες των αρμοδίων επιτροπών του Κογκρέσου, αλλά και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, από το FBI.
Επικεφαλής της έρευνας του FBI, μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του, Τζέιμς Κόμεϊ από τον Τραμπ, είναι ο ανεξάρτητος ανακριτής με αρμοδιότητες εισαγγελέα, Ρόμπερτ Μιούλερ. Ο Μιούλερ διορίστηκε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης, Ροντ Ροζενστάιν. Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα, μετά τις υποψίες για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους.

Από την πλευρά της, η Μόσχα απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμειξή της στην υπόθεση αυτή, ενώ τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο κι ο Τραμπ Τζούνιορ αρνούνται το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συνωμοσίας με την Ρωσία.

Τα σχόλια του Σέκουλοου για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προκάλεσαν την άσκηση κριτικής από πρώην στελέχη και συμβούλους του Λευκού Οίκου. Μεταξύ αυτών και της Φράνσις Τάουνσεντ, που ήταν σύμβουλος για θέματα εσωτερικής εθνικής ασφάλειας, στο επιτελείο του προέδρου Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. “Εντάξει, ας προσπαθήσουμε ν’ αποπροσανατολίσουμε τις ευθύνες και να τις επιρρίψουμε στις μυστικές υπηρεσίες που προστατεύουν τον πρόεδρο, αλλά και την οικογένειά του,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια σε ανάρτησή της, στο Twitter.

Η αποστολή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι η παροχή φυσικής προστασίας από απειλές στον Αμερικανό πρόεδρο. Παράλληλα, παρέχεται προστασία και στους προεδρικούς υποψηφίους. Ωστόσο, ο ρόλος τους για τον έλεγχο των ανθρώπων που συναντούν τον πρόεδρο ή τους προεδρικούς υποψηφίους, περιορίζεται στο να ελεγχθεί το ενδεχόμενο απειλών φυσικής ασφάλειας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι δεν είχε ενημερωθεί για την συνάντηση του Τραμπ Τζούνιορ με την δικηγόρο από την Ρωσία, ενώ το έμαθε πριν από λίγες ημέρες. “Ο πρόεδρος δεν είχε ενημερωθεί για την συνάντηση αυτή, ενώ ο ίδιος δεν είχε συμμετοχή” τόνισε ο Σέκουλοου στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι ο Τραμπ δεν είχε ενημερωθεί για οποιεσδήποτε συναντήσεις μεταξύ στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του και των Ρώσων.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής, Μαρκ Γουόρνερ που συμμετέχει στην Επιτροπή Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας, που διερευνά την υπόθεση, δήλωσε στο CNN: “Το επίπεδο αξιοπιστίας στο υψηλόβαθμο επίπεδο αυτής της κυβέρνησης, είναι πραγματικά ύποπτο.”

Ο Γουόρνερ τόνισε ότι θέλει να καταθέσουν στην επιτροπή όσοι συμμετείχαν στην συνάντηση. “Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα εάν θα μπορέσουμε να φέρουμε τους Ρώσους πολίτες για να καταθέσουν. Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι, οι Αμερικανοί, στους οποίους έχει δικαιοδοσία η επιτροπή μας, θα πρέπει να καταθέσουν οπωσδήποτε,” τόνισε ο Γουόρνερ.

Πέρα από τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτική ζωή των ΗΠΑ για την υπόθεση αυτή, οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών με τις ελπίδες για την βελτίωσή τους, να λιγοστεύουν, παρά τη θέληση των προέδρων Τραμπ και Πούτιν για το αντίθετο, όπως αυτή έγινε αντιληπτή στην τελευταία σύνοδο των χωρών της ομάδας G20 στο Αμβούργο.


σχετικα αρθρα