current views are: 6

18 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:27

Ντιμιτρόφ: Το όνομα ΠΓΔΜ έχει τόση σχέση με τη χώρα μου όσο και το όνομα Κλίνγκον από το Σταρ Τρεκ

Η νέα κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προτίθεται κάνει «τα πάντα» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., 

Δημοσίευση 17:27’

Η νέα κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προτίθεται κάνει «τα πάντα» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., 

Η νέα κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προτίθεται κάνει «τα πάντα» προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικόλα Ντιμίτροφ, ενώ τόνισε ότι «το όνομα ΠΓΔΜ έχει τόση σχέση με τη χώρα μου όσο και το όνομα Κλίνγκον από το Σταρ Τρεκ».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του 13ου Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ε.Ε. – ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι η χώρα του έμεινε για πολύ καιρό στον «προθάλαμο» και αυτό δεν είναι «θετικό».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα, προσθέτοντας πως στα τέλη Αυγούστου θα επαναληφθεί στα Σκόπια. Συμπλήρωσε, δε, πως στέλνει δύο μηνύματα: ότι η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν φοβάται να διαπραγματευτεί για να βρει λύση ότι στα Βαλκάνια «είτε θα επιτύχουμε όλοι είτε θα αποτύχουμε μαζί».

Τώρα έχουμε επικεντρωθεί στην επανεκκίνηση της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης», ανέφερε επίσης ο κ. Ντιμίτροφ, τονίζοντας ότι η όποια λύση, δεν θα βρεθεί εν μία νυκτί, αλλά είναι αναγκαίο να μην υπάρχουν «νικητές και ηττημένοι».

Ο κ. Ντιμιτρόφ, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν η χώρα του θα δεχόταν μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. «Το όνομα ΠΓΔΜ έχει τόση σχέση με τη χώρα μου όσο και το όνομα Κλίνγκον από το Σταρ Τρεκ», είπε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σαν παρτίδα «σκάκι» και δε μπορεί να αποκαλύψει από την αρχή τις κινήσεις του.

Στο Συμβούλιο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχαν η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

«Η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας παραμένουν θεμελιώδεις» υπογραμμίζει η κοινή δήλωση που υπεγράφη σε συνέχεια του Συμβουλίου, ενώ χαιρετίζει τα «πρώτα βήματα» της νέας κυβέρνησης καθώς και την «ενεργό συμμετοχή της χώρας και την εποικοδομητική προσέγγισή της στις πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, η κ. Μογκερίνι εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθεί το «συντομότερο», σημειώνοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη «ενεργητικό» ρόλο.

Από την πλευρά του ο κ. Χαν υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής των Σκοπίων στο «ευρωπαϊκό μονοπάτι», δηλώνοντας την ετοιμότητα της Επιτροπής να βοηθήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε.


σχετικα αρθρα