current views are: 7

22 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση08:33

Πυρ ομαδόν κατά της Άγκυρας – «Στριμωγμένη» από την Γερμανία και Ε.Ε. η Τουρκία

«H αντίδραση της Γερμανίας είναι κατανοητή» τονίζει ο Γιοχάνες Χαν

Δημοσίευση 08:33’

«H αντίδραση της Γερμανίας είναι κατανοητή» τονίζει ο Γιοχάνες Χαν

«H αντίδραση της Γερμανίας είναι κατανοητή. Πιστεύω ότι όλοι δείξαμε μεγάλη υπομονή με την Τουρκία, αλλά φαίνεται πως δεν το εκτίμησε», είπε ο Γιοχάνες Χαν, ο αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt», αναφερόμενος στην αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία.
 
«Η πρόσφατη σύλληψη ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνει την καταστρεπτική τακτική την οποία ακολουθεί η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την οποία καταδικάσαμε απερίφραστα. Παρά την αντίθετη ρητορική της απομακρύνεται ντε φάκτο ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές», τόνισε ο κ. Χαν.
 
Ο Αυστριακός επίτροπος πρόσθεσε στην συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα ότι «η σύλληψη ακτιβιστών των ανθωπίνων δικαιωμάτων, αποδεδειγμένων συνεργατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, δικαστών, κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών της αντιπολίτευσης είναι απαράδεκτη. Ο χρόνος των καθυστερήσεων έληξε».
 
Ο κ. Χαν είχε απαιτήσει την Πέμπτη από την Άγκυρα την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων οι οποίοι κρατούνται χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, καθώς επίσης και την αναγνώριση του τεκμηρίου της αθωότητας για όλους τους πολίτες.

Όπλα «γιοκ» για την Τουρκία!

Το Βερολίνο ανακοίνωσε την επανεξέταση των προγραμμάτων εξαγωγής όπλων στην Αγκυρα και την διακοπή μετάδοσης τηλεοπτικών διαφημίσεων για την Τουρκία, πρώτες συνέπειες της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο χώρες για το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο «αναπροσανατολισμός» των σχέσεων με την Τουρκία περιλαμβάνει όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής εξαγωγών όπλων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας αρμόδιος για το θέμα Φίλιπ Γιόρνιτς επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας Bild για το πάγωμα των γερμανικών αποστολών όπλων στην Τουρκία.

Από τον Ιανουάριο του 2016 και κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και το μαζικό πογκρόμ που ακολούθησε, το Βερολίνο σταμάτησε τις εξαγωγές στην Τουρκία όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην καταστολή κατά των πολιτικών αντιπάλων του Τ. Ερντογάν.

Το Βερολίνο εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία μεσούσης της τουριστικής περιόδου, απειλώντας με πάγωμα της επενδυτικής και εξαγωγικής βοήθειας.

Στη συνέχεια, τα δύο ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της Γερμανίας n-tv και N24 ανακοίνωσαν την διακοπή της μετάδοσης διαφημίσεων για την Τουρκία.

«Αποφασίσαμε να μην μεταδίδουμε πλέον τηλεοπτικά σποτ δεδομένης της πολιτικής κατάστασης», ανακοίνωσαν τα δύο δίκτυα αναφέροντας ότι φροντίζουν να μην ερεθίσουν το κοινό αίσθημα.

«Θεωρούμε ότι η συνέχιση της μετάδοσης δεν είναι πρέπουσα δεδομένου του γεγονότος ότι η πολιτική κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά και ο υπουργός Εξωτερικών έχει απευθύνει προειδοποίηση για τις επενδύσεις στην Τουρκία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του n-tv.

Δήλωση με… νόημα από τον Β. Σόιμπλε

«Η Τουρκία συλλαμβάνει εν τω μεταξύ αυθαίρετα (πολίτες) και δεν τηρεί τις ελάχιστες προξενικές προϋποθέσεις. Αυτό μου θυμίζει πως ήταν παλιά η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Όποιος ταξίδευε εκεί γνώριζε καλά πως εάν του συμβεί κάτι δεν μπορεί κανείς να τον βοηθήσει. Εάν η Τουρκία δεν εγκαταλείψει αυτά τα παιχνιδάκια -όπως και με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου- θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι ταξιδεύουν στην Τουρκία αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τον κίνδυνο, να πούμε ότι δεν μπορούμε να σας εγγυηθούμε τίποτα πλέον» είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Bild.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε γίνονται μια μέρα μετά την έκδοση από την Γερμανία ταξιδιωτικής οδηγίας για την Τουρκία, με την οποία το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνιστά «εξαιρετική προσοχή» σε όσους προτίθενται να ταξιδέψουν στην χώρα αυτή.


σχετικα αρθρα