current views are: 13

22 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση23:30

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιτίθεται στον ειδικό εισαγγελέα που ερευνά τις σχέσεις με τους Ρώσους

Ο Τραμπ επιτίθεται μέσω twitter στον ειδικό εισαγγελέα που ερευνά ενδεχόμενες σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του με τη Ρωσία.

Δημοσίευση 23:30’

Ο Τραμπ επιτίθεται μέσω twitter στον ειδικό εισαγγελέα που ερευνά ενδεχόμενες σχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του με τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε σήμερα το Twitter για να παραπονεθεί για τον ειδικό εισαγγελέα που διερευνά ενδεχόμενες διασυνδέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 με τη Ρωσία, ενώ επέμεινε πως εκείνος, ως πρόεδρος, έχει «πλήρη εξουσία να συγχωρεί».

Ο Τραμπ, που νίκησε την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον στις περσινές προεδρικές εκλογές, διερωτήθηκε γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς, και ο ειδικός εισαγγελέας, Ρόμπερτ Μιούλερ, δεν διεξάγουν έρευνα για τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ή για την Κλίντον, για τους χειρισμούς της όσον αφορά την ηλεκτρονική αλληλογραφία της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

«Τόσοι άνθρωποι ρωτάνε γιατί ο A.G. ή ο Ειδικός Εισαγγελέας δεν ερευνούν τα πολλά εγκλήματα της Χίλαρι Κλίντον ή του Κόμεϊ. 33.000 διαγραμμένα ι-μέιλ…», έγραψε στο Twitter.

«Ο γιος μου ο Ντόναλντ έδωσε ανοιχτά τα ι-μέιλ του στα μμε & στις αρχές ενώ η Άτιμη η Χίλαρι Κλιντον διέγραψε (& και ξέπλυνε με οξύ) τα 33.000 ι-μέιλ της!»

Το FBI αποφάσισε πέρυσι να μην προτείνει την απαγγελία ποινικών κατηγοριών σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον για τη διαχείριση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της ως υπουργού Εξωτερικών. Ο Τραμπ απέλυσε τον Κόμεϊ τον Μάιο.

Ο Σέσιονς ήταν ο πρώτος υποστηρικτής του Τραμπ στη Γερουσία προτού να διοριστεί υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά τελευταία έχει γίνει ένας αγωγός του θυμού του Τραμπ για την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με τους ισχυρισμούς για ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Ο Σέσιονς εξαίρεσε τον εαυτό του από την έρευνα τον Μάρτιο αφού απέτυχε να αποκαλύψει κατά την ακρόαση της επικύρωσης του διορισμού του ότι είχε συναντήσεις πέρυσι με τον πρεσβευτή της Ρωσίας.

Η Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ανέφερε την Παρασκευή πως ο μεγαλύτερος γιος του Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος, και ο πρώην διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, συμφώνησαν να διαπραγματευθούν το αν θα καταθέσουν στην επιτροπή.

Η εφημερίδα Washington Post έγραψε την Πέμπτη πως ο Τραμπ είχε ρωτήσει αν έχει την εξουσία να εκδίδει συγγνώμη για συμβούλους, μέλη της οικογένειάς του και ίσως και για τον εαυτό του καθώς η έρευνα του Μιούλερ διευρύνεται.

Ο Τραμπ είπε ότι έχει το δικαίωμα να συγχωρεί στη σειρά των τουίτ που ανήρτησε σήμερα και στο επίκεντρό τους βρέθηκε η οργή για τις διαρροές στα ειδησεογραφικά μμε.

«Ενώ όλοι συμφωνούν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαθέτει την πλήρη εξουσία να συγχωρεί, γιατί να το σκεπτόμαστε μόνο όταν το μόνο έγκλημα μέχρι τώρα είναι οι ΔΙΑΡΡΟΕΣ εναντίον μας. ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ», έγραψε.

Νομομαθείς έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εξουσία του προέδρου να εκδίδει συγγνώμη. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον ο Τραμπ αποφασίσει να συγχωρήσει τον εαυτό του, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ίσως να βρεθεί να πρέπει αποφασίσει αν κάτι τέτοιο θα ήταν σύμφωνο με το Σύνταγμα, λένε ορισμένοι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters


σχετικα αρθρα