current views are: 8

23 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση10:21

Ψυχρός πόλεμος Βερολίνου και Άγκυρας – Τ. Ερντογάν: Να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά μας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη Γερμανία «να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας του

Δημοσίευση 10:21’

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη Γερμανία «να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας του

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τη Γερμανία «να μην ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις» της χώρας του, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας είναι τεταμένες.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας» είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το Βερολίνο, μετά τη σύλληψη και την προφυλάκιση ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία –μεταξύ αυτών είναι και ένας Γερμανός πολίτης– ανακοίνωσε ότι «επανεξετάζει» την πολιτική του απέναντι στην Άγκυρα και στον οικονομικό τομέα. «Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από τη δημόσια τηλεόραση ZDF.

Η προοπτική επιβολής οικονομικών μέτρων φαίνεται ότι ανησυχεί τη γερμανική ηγεσία που τις τελευταίες ημέρες προσπαθεί να καθησυχάσει τους Γερμανούς επενδυτές. Μεταξύ άλλων, διαψεύστηκαν δημοσιογραφικές πληροφορίες που ανέφεραν ότι υπάρχει μια λίστα με 68 γερμανικές εταιρείες ή με στελέχη εταιρειών που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι παρέχουν υποστήριξη στην «τρομοκρατία».

«Δεν υπάρχει ούτε έρευνα, ούτε δίωξη σε βάρος γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς, λανθασμένες, είναι μυθεύματα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο» διαβεβαίωσε σήμερα ο Ερντογάν.

Σφοδρή κριτική Φ. Στάινμάιερ στην Άγκυρα

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κόψει και να ράψει της χώρα στα μέτρα του. Οι εναπαμείναντες εξ όσων ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτευση φυλακίζονται και φιμώνονται», είπε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο δημόσιο ραδιοτηλεπτικό δίκτυο ZDF, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής. Ως εκ τούτου, η κριτική η οποία ασκείται από την γερμανική κυβέρνηση είναι ορθή, διότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία. Είναι θέμα αυτοεκτίμησης», τόνισε ο Γερμανός Πρόεδρος.

Ο κ. Στάινμάιερ χαιρέτισε επίσης την ανοικτή επιστολή -και στα τουρκικά- του υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που απηύθυνε προς τους Τούρκους οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, από τις στήλες της λαϊκής εφημερίδας Bild: «Μπορώ να φανταστώ ότι η πικρία των τριών εκατομμυρίων Τούρκων είναι πολύ μεγάλη όταν βλέπουν πως οι γέφυρες οι οποίες χτίστηκαν από πολλούς γκρεμίζονται από την Άγκυρα. Είναι πραγματικά πικρό και επομένως ήταν αναγκαίος ένας καλός λόγος προς τον τουρκικής καταγωγής πληθυσμό», ο Πρόεδρος της Γερμανίας.

 

Επικρίσεις και από την Ε.Ε.

«H αντίδραση της Γερμανίας είναι κατανοητή. Πιστεύω ότι όλοι δείξαμε μεγάλη υπομονή με την Τουρκία, αλλά φαίνεται πως δεν το εκτίμησε», είπε ο Γιοχάνες Χαν, ο αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξή του στην σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt», αναφερόμενος στην αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία.
 
«Η πρόσφατη σύλληψη ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνει την καταστρεπτική τακτική την οποία ακολουθεί η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος την οποία καταδικάσαμε απερίφραστα. Παρά την αντίθετη ρητορική της απομακρύνεται ντε φάκτο ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές», τόνισε ο κ. Χαν.
 
Ο Αυστριακός επίτροπος πρόσθεσε στην συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα ότι «η σύλληψη ακτιβιστών των ανθωπίνων δικαιωμάτων, αποδεδειγμένων συνεργατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, δικαστών, κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών της αντιπολίτευσης είναι απαράδεκτη. Ο χρόνος των καθυστερήσεων έληξε».
 
Ο κ. Χαν είχε απαιτήσει την Πέμπτη από την Άγκυρα την άμεση απελευθέρωση των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων οι οποίοι κρατούνται χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, καθώς επίσης και την αναγνώριση του τεκμηρίου της αθωότητας για όλους τους πολίτες.

 


σχετικα αρθρα