current views are: 9

25 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση13:49

«Ξεθάφτηκε» αμύθητος θησαυρός των Ναζί σε ναυάγιο

Βρετανοί κυνηγοί θησαυρών εντόπισαν ένα σεντούκι το οποίο εικάζεται ότι περιέχει πολύτιμα αντικείμενα αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (111 εκατ. ευρώ) σε ναυάγιο γερμανικού πλοίου.

Δημοσίευση 13:49’

Βρετανοί κυνηγοί θησαυρών εντόπισαν ένα σεντούκι το οποίο εικάζεται ότι περιέχει πολύτιμα αντικείμενα αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (111 εκατ. ευρώ) σε ναυάγιο γερμανικού πλοίου.

Βρετανοί κυνηγοί θησαυρών εντόπισαν ένα σεντούκι το οποίο εικάζεται ότι περιέχει πολύτιμα αντικείμενα αξίας 100 εκατομμυρίων στερλινών (111 εκατ. ευρώ) σε ναυάγιο γερμανικού πλοίου.

Πρόκειται για το εμπορικό πλοίο SS Minden το οποίο βυθίστηκε το 1939 κοντά στις ακτές της Ισλανδίας, και μετέφερε πιθανότατα από τράπεζες της Νότιας Αμερικής στη Γερμανία περίπου τέσσερις τόνους μετάλλου αμύθητης αξίας, το οποίο εικάζεται ότι είναι χρυσός.

Η Advanced Marine Services, με έδρα τη Βρετανία υπέβαλε αίτημα στην κυβέρνηση της Ισλανδίας για παροχή άδειας ώστε να αφαιρεθεί το σεντούκι από το πλοίο.

Οι κυνηγοί θησαυρών, που πιστεύουν ότι το σεντούκι ανήκει σε αυτούς που το εντόπισαν, θέλουν να επιστρέψει σε βρετανικά χέρια, όπως επισημαίνει η Sun.

Ωστόσο, γύρω από αυτό επικρατεί μία αβεβαιότητα, καθώς νωρίτερα φέτος, η ομάδα είχε κατηγορηθεί από τις ισλανδικές αρχές ότι πραγματοποιούσε έρευνες στο ναυάγιο χωρίς να έχει χορηγηθεί η απαιτούμενη άδεια.

Το SS Minden είχε αποπλεύσει από τη Βραζιλία στις 6 Σεπτεμβρίου 1939, λίγες ημέρες μετά την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφότου αξιωματούχοι της Banco Germanico, θυγατρικής της German Dresdner βοήθησαν να φορτωθεί το φορτίο στο πλοίο.

Όταν αυτό εντοπίστηκε από τα βρετανικά πλοία HMS Calypso and HMS Dunedin, ο Αδόλφος Χίτλερ διέταξε τον καπετάνιο του Μindens να καταστρέψει ή να βυθίσει το πλοίο έτσι ώστε να μην κατασχεθεί το φορτίο από το Βασιλικό Ναυτικό.


σχετικα αρθρα