Η πολύκροτη υπόθεση με το σκάνδαλο των υποκλοπών της News of The World που έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στη Βρετανία έχει φέρει «χαρά» στο κόμμα των Εργατικών όπως και σε αυτό των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, προκαλώντας «πονοκεφάλους» στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τους Τόρις, γράφει η Independent. «Αυτή ήταν η εβδομάδα, εξαιτίας της οποίας θα χάσουμε τις επόμενες εκλογές» είπε στην αρθρογράφο της εφημερίδας, Mέρι Αν Σίγκχαρτ, υηλόβαθμό στέλεχος των Συντηρητικών, την ώρα που σφίγγει ο κλοιός για τον Κάμερον.

Η παραίτηση του επικεφαλής της Σκότλαντ Γιάρντ, σερ Πολ Στίβενσον δεν επηρεάζει τον βρετανό πρωθυπουργό τόσο, όσο η σύλληψη της πρώην επικεφαλής της News International και δεξιού χεριού του Ρούπερτ Μέρντοκ, Ρεμπέκα Μπρουκς. «Δεν θα προσποιηθώ ότι δεν είναι κακή εξέλιξη» είπε ο άνθρωπος του κύκλου του Κάμερον.

«Είναι μία δύσκολη στιγμή. Όχι τόσο κακή όσο στην περίπτωση του σκανδάλου Γουέστλαντ, αλλά χειρότερη από εκείνη του Μπέρνι Έκλστοουν» ανέφερε. Κατά τη διάρκεια του Γουέστλαντ το 1986, η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ έφτασε κοντά στην παραίτηση. Παράλληλα, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Τόνι Μπλερ, το 1996, είχε λάβει ως δωρεά το ποσό του ενός εκατομμυρίου λιρών, ως δωρεά από το «αφεντικό» της Φόρμουλα 1, Μπέρνι Εκλστόουν και στη συνέχεια ζήτησε την εξαίρεση του μηχανοκίνητου αθλήματος από την απαγόρευση των διαφημίσεων τσιγάρων, δεν υπήρξε θέμα παραίτησης. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, οι δύο πρωθυπουργοί έχασαν το πολιτικό τους «απόθεμα» αφού φάνηκαν ανειλικρινείς στους ψηφοφόρους.

Από τους μεγάλους «χαμένους» της υπόθεσης είναι, φυσικά, η οικογένεια Μέρντοκ, η οποία βλέπει το παγκόσμιο μιντιακό οικοδόμημά της να κλυδωνίζεται επικίνδυνα, φοβούμενη την μετάδοση της κρίσης και στις ΗΠΑ. Παράλληλα, εκτός από την απώλεια αξιοπιστίας στη Βρετανία, είδε μία ιστορική εφημερίδα της να βάζει λουκέτο και τα σχέδιά της για επέκταση (BSkyB) να ματαιώνονται.

Τα σκάνδαλα, μοιραία, φθείρουν τις κυβερνήσεις, με τις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις να μην χρειάζεται να κάνουν σχεδόν τίποτα για να αποκτήσουν θέση ισχύος. Και στην περίπτωση των αντιπάλων των Τόρις και κυρίως του Εντ Μίλιμπαντ, το σκάνδαλο της News of the World έρχεται ως μάννα εξ ουρανού.Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σχετικά θέματα:

Νεκρός βρέθηκε ο δημοσιογράφος που «ήξερε πολλά» για τη News of the World

WSJ: Ο Μέρντοκ σκέφτεται να αποχωρήσει εδώ κι έναν χρόνο

Oι χάκερ LulzSec «χτύπησαν» της News Corp. με αναγγελία θανάτου του Μέρντοκ