current views are: 6

26 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση09:43

Nτ. Τραμπ: Ο Άσαντ θα λογοδοτήσει για τα φρικτά του εγκλήματα

Ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ δεσμεύθηκε ότι ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ θα λογοδοτήσει για τα “φρικτά” του εγκλήματα

Δημοσίευση 09:43’

Ο πρόεδρος Ντ. Τραμπ δεσμεύθηκε ότι ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ θα λογοδοτήσει για τα “φρικτά” του εγκλήματα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη ότι δεν είναι «φαν» του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ δεσμεύθηκε ότι ο Σύρος πρόεδρος θα λογοδοτήσει για τα «φρικτά» του εγκλήματα.

Υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, ο Τραμπ κατήγγειλε την «απειλή» που αποτελεί για τη Μέση Ανατολή το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν.

Όταν ρωτήθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το μέλλον του Άσαντ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Δεν είμαι φαν του Άσαντ, εντάξει;».

«Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό που έχει κάνει σε αυτή τη χώρα και την ανθρωπότητα είναι φρικτό (…) Δεν είμαι κάποιος που θα κάτσει να το παρακολουθεί αυτό και θα του επιτρέψει να γλιτώσει έπειτα από όσα έχει προσπαθήσει να κάνει και όσα έχει κάνει επανειλημμένα», τόνισε.

Ο Τραμπ υπενθύμισε ότι τον Απρίλιο ζήτησε να βομβαρδιστεί μια συριακή αεροπορική βάση σε αντίποινα για μια επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να εξαπέλυσε ο συριακός στρατός στη Χαν Σεϊχούν.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επέκρινε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος «τράβηξε μια κόκκινη γραμμή στην άμμο», αναφερόμενος στη δέσμευσή του να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία, στην περίπτωση που η Δαμασκός κάνει χρήση χημικών όπλων.

«Θα έπρεπε να έχει περάσει αυτή την κόκκινη γραμμή, διότι έγιναν φρικτές ενέργειες κατά της ανθρωπότητας, κυρίως (η χρήση) χημικών αερίων και μια σφαγή με χημικά αέρια», υπογράμμισε ο Τραμπ.

«Αν ο πρόεδρος Ομπάμα είχε περάσει αυτή τη γραμμή και έκανε αυτό που έπρεπε, δεν πιστεύω ότι θα είχαμε τη Ρωσία και πιστεύω ότι δεν θα είχαμε το Ιράν», πρόσθεσε.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Χαρίρι, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε «τη Χεζμπολάχ, μια απειλή για το κράτος του Λιβάνου, τον λιβανέζικο λαό και όλη την περιοχή».

«Η οργάνωση συνεχίζει να αυξάνει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, απειλώντας να ξεκινήσει μια νέα σύγκρουση με το Ισραήλ», επεσήμανε ο Τραμπ.

Η αντιτρομοκρατία, οι πρόσφυγες που διαμένουν στον Λίβανο και η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης Χαρίρι στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP