Την αποφασιστικότητά τους να προωθήσουν την πολιτική της μεταπολεμικής συμφιλίωσης και να συνεχίσουν να επιλύουν τα εκκρεμή ζητήματα που αναδύθηκαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασαν οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σερβίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και Μπόρις Τάντιτς και η τριμερής προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με επικεφαλής τον προεδρεύοντα Ζέλικο Κόμσιτς, στην άτυπη συνάντησή τους, στο νησί Μπριούνι, στο βόρειο κροατικό αρχιπέλαγος της Αδριατικής. Οι ηγέτες των τριών χωρών τόνισαν ότι θα στηρίζουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεών τους να εδραιώσουν τη συνεργασία και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μέσω διαβουλεύσεων στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και των δικαστικών υποθέσεων. Οι πρόεδροι χαιρέτισαν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μεταξύ των κυβερνήσεων, των υπουργείων και των εισαγγελιών των χωρών για την αμοιβαία ισχύ δικαστικών αποφάσεων σε ποινικές υποθέσεις και τις συμφωνίες για την έκδοση κατηγορουμένων, καθώς και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και εισαγγελιών.

Οι κ.κ. Γιοσίποβιτς, Τάντιτς και Κόμσιτς επανέλαβαν την ισχυρή στήριξή τους στη διαδικασία επιστροφής των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και στη διεξαγωγή Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών, που θα βοηθούσε στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των προσφύγων.

«Αποφασίστηκε, οι πρόεδροι των τριών χωρών να συναντώνται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, επειδή τέτοιου είδους συναντήσεις είναι σημαντικές για ολόκληρη την περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Γιοσίποβιτς.

«Η συνάντηση ήταν πολύ ωφέλιμη, παρ’ ότι ίσως καθυστέρησε πολύ να πραγματοποιηθεί, με δεδομένη την αλληλεξάρτηση των τριών χωρών που συνδέονται από τόσα γεγονότα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κροατίας.

«Η ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την ΕΕ είναι απόδειξη της αξιοπιστίας και της δυναμικής της πολιτικής διεύρυνσης και ένα ισχυρό μήνυμα προς τις χώρες της περιοχής να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και την προσαρμογή στα πρότυπα της ΕΕ», τονίζεται στα συμπεράσματα της συνάντησης.

«Η αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας στήριξης είναι θεμελιώδης αρχή, στη βάση της οποίας οι τρεις χώρες επιθυμούν να οικοδομήσουν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον», τόνισε ο κ. Κόμσιτς.

Ο κ. Τάντιτς σημείωσε ότι η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, επειδή προφανώς δεν υπήρχε νωρίτερα επαρκής πολιτική βούληση γι' αυτό. Συνεχάρη την Κροατία για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό «να επιταχυνθεί η διαδικασία προσχώρησης όλων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και των δυτικών Βαλκανίων που δεν έχουν γίνει ακόμη μέλη».