current views are: 5

27 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:10

Μ. Ακιντζί για Κυπριακό: Απροετοίμαστοι Ν. Αναστασιάδης και Ελλάδα

Οι παράμετροι των ΗΕ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αλλά το πρόβλημα δεν είναι οι παράμετροι των ΗΕ αλλά η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί

Δημοσίευση 17:10’

Οι παράμετροι των ΗΕ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αλλά το πρόβλημα δεν είναι οι παράμετροι των ΗΕ αλλά η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί

Οι παράμετροι των ΗΕ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αλλά το πρόβλημα δεν είναι οι παράμετροι των ΗΕ αλλά η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι η νοοτροπία αυτή θα πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα με το οποίο θα διοικείται επιτυχώς το νησί από δύο ίσες οντότητες.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο εκδήλωσης για παρουσίαση της έκθεσης για τη στρατηγική ανάπτυξης στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαφώνησε με τους εκπροσώπους των ΗΕ όμως η τ/κ πλευρά δεν θέλησε να επέμβει στο θέμα παρά το ότι έχει πολλά να πει.
 
Είπε ότι  διεξήχθησαν τρεις διασκέψεις ως αποτέλεσμα της σοβαρής βούλησης της τ/κ πλευράς χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα σε καμία από τις τρεις διασκέψεις. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν ανέμενε ότι η τ/κ πλευρά θα αποδεχτεί το 29,2% και – όπως ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης – “πανικοβλήθηκε” όταν η τ/κ πλευρά αποδέχτηκε το ποσοστό αυτό. Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ακόμα πως όταν οι δυο τους ήταν μόνοι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε ότι δεν είναι έτοιμος».

Συνέχισε λέγοντας ότι την επόμενη φορά, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν περίμενε ότι η τ/κ πλευρά θα θέσει στο τραπέζι χάρτη και “σοκαρίστηκε” – κατά την έκφρασή του – όταν αυτό έγινε, και «εκείνη την φορά ήταν η Ελλάδα που είπε ότι δεν είναι έτοιμη», όπως υποστήριξε.

 
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ε/κ ομάδα δεν πήγε στο Κραν Μοντανά για λύση και στόχευε στο να ενοχοποιήσει την Τουρκία και την τ/κ πλευρά ενώ ανέφερε ακόμα πως και ο ηγέτης του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πήγε εκεί με στόχο τη λύση.
 
Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος ποτέ δεν αποδέχτηκαν το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» και πως επέδειξαν ωστόσο την αναγκαία ευελιξία, προστατεύοντας την ασφάλεια των Τ/κ, βήματα, τα οποία, όπως είπε, είδαν και η ΕΕ και τα ΗΕ.
 
Είπε ότι ούτε η τ/κ πλευρά είναι ευχαριστημένη με τις δηλώσεις Έιντε και πως αναμένουν από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ να είναι πιο ανοικτός και να πει ξεκάθαρα ποιος έχει την ευθύνη. Και πρόσθεσε πως γνωρίζουν ότι τα ΗΕ θα συνεχίσουν την ισορροπημένη πολιτική τους (ίσως αποστάσεων), έχοντας κατά νου το μέλλον.
 
Είπε τέλος ότι στην τ/κ πλευρά χρειάζεται να διαμορφώσουν συναντίληψη σε ό,τι αφορά την περίοδο που έρχεται και πως δεν υπάρχει ανάγκη για βιασύνη.


σχετικα αρθρα