current views are: 9

29 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση12:51

Αμβούργο: Ισλαμιστής ο δράστης της επίθεσης – «Μαχαίρωνε όποιον έβρισκε μπροστά του!»

Ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ασφαλείας ως ισλαμιστικής

Δημοσίευση 12:51’

Ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ασφαλείας ως ισλαμιστικής

Ο 26χρονος μετανάστης που σκότωσε έναν άνθρωπο και τραυμάτισε άλλους έξι, από την επίθεση που έκανε την Παρασκευή με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ του Αμβούργου, ήταν γνωστός στις γερμανικές αρχές ασφαλείας ως ισλαμιστικής, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Αμβούργου.

Ο Άντι Γκρότε δήλωσε στην διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, ότι οι αρχικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον άντρα, έχουν εντοπίσει ότι είχε ζητήσει άσυλο στην Γερμανία, ενώ δεν απελάθηκε καθώς δεν είχε έγγραφα με τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας στο Αμβούργο, Ραλφ Μάρτιν Μέγερ δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι τα αρχικά στοιχεία δείχνουν ότι έδρασε μόνος, δεν μπορεί ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχε συνεργάτες.

Συγκλονιστική μαρτυρία

Αρκετοί άνθρωποι κυνήγησαν και κατάφεραν τελικά να ακινητοποιήσουν τον 26χρονο δράστη.

Ανάμεσα τους ήταν και Ζένκε Βέμπερ, που περιέγραψε στο περιοδικό Spiegel πώς με τη βοήθεια άλλων τεσσάρων ανδρών κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον ισλαμιστή.

«Του πετούσαμε καθίσματα, πέτρες, λοστούς, ό,τι βρίσκαμε μπροστά μας», είπε. Εκείνη την ώρα δεν γνώριζαν ότι ο Αχμάντ Α. είχε διασυνδέσεις με σαλαφιστικούς κύκλους, ότι έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και ότι έπαιρνε ναρκωτικά.
Επί αρκετά λεπτά τον ακολουθούσαν μέχρι που τον έθεσαν εκτός μάχης σώζοντας πιθανότατα αρκετές ζωές.

«Αναλογιζόμενος εκ των υστέρων όσα συνέβησαν έχω, μάλιστα, τύψεις που δεν μπόρεσα να κάνω περισσότερα», δήλωσε ο 28χρονος ιδιοκτήτης κομμωτηρίου.

Ο δράστης προσπαθούσε να ξεφύγει, συχνά στρεφόταν εναντίον τους και τους απειλούσε με το μαχαίρι που κράδαινε.

Στην αρχή τραυμάτισε μια περαστική ποδηλάτισσα. Λίγο πιο πέρα επιτέθηκε σ’ ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. «Δεν μπόρεσα να δω αν τραυμάτισε τους επιβαίνοντες», είπε ο Βέμπερ. «Μαχαίρωνε σχεδόν όποιον έβρισκε μπροστά του».
Η καταδίωξη συνεχίστηκε πρώτα σε κεντρικό δρόμο και στη συνέχεια σ’ έναν παράδρομο με τους υπόλοιπους διώκτες να του λένε στα αραβικά να πετάξει το μαχαίρι. «Δεν κατάλαβα ούτε λέξη απ’ όσα έλεγε. Δεν ξέρω αραβικά».

Ξαφνικά ο δράστης κάρφωσε το βλέμμα του απειλητικά στον Βέμπερ. «Μέχρι τότε τον είχαμε κυκλώσει ως ομάδα ώστε να τον πλησιάσουμε απ’ όλες τις πλευρές. Όταν κινήθηκε απειλητικά εναντίον μου οι υπόλοιποι πλησίασαν γρήγορα και σχημάτισαν ένα τείχος για να με προστατέψουν».


σχετικα αρθρα