Η περαιτέρω βελτίωση της ήδη καλής συνεργασίας της Σλοβενίας και του Κοσόβου, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, είναι ο στόχος της διήμερης επίσκεψης της προέδρου του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα, στη Λιουμπλιάνα. Ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Ντανίλο Τουρκ, στη συνάντηση με την πρόεδρο του Κοσόβου υπογράμμισε ότι η χώρα του στηρίζει τις προσπάθειες του Κοσόβου για ένα ευρωπαϊκό μέλλον και ότι τάσσεται υπέρ των διαβουλεύσεων για την άρση του καθεστώτος βίζας και ενός νομικού πλαισίου για τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με το Κόσοβο.

Οι συνομιλίες Κοσόβου-Σερβίας αποτελούν παράλληλη διαδικασία στις συνομιλίες για την προσέγγιση Κοσόβου-ΕΕ, δήλωσε ο κ. Τουρκ.

Η πρόοδος σε μία από τις δύο διαδικασίες δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών στην άλλη διαδικασία, τόνισε ο πρόεδρος της Σλοβενίας.

Η πρόεδρος του Κοσόβου τόνισε ότι οι τρεις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας θα απλουστεύσουν τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων του Κοσόβου.

 Τουλάχιστον άλλες πέντε διμερείς συμφωνίες αναμένονται έως το τέλος του έτους.

«Το Κόσοβο είναι ανοιχτό σε διαφορετικές λύσεις, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Σερβία στο μέλλον», είπε η πρόεδρος του Κοσόβου.

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας τόνισε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές Σλοβενίας-Κοσόβου ανήλθαν σε 90 εκ. ευρώ το 2010 και ότι αναμένεται αύξηση 12% το 2011. Ο κ. Τουρκ τόνισε τη σημασία των σλοβενικών επενδύσεων στο Κόσοβο, οι οποίες υπολογίζονται σε 200 εκ. ευρώ.

Η πρόεδρος του Κοσόβου σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ και τον πρόεδρο της Βουλής Πάβελ Γκάνταρ.