current views are: 11

31 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση14:36

Γαλλία: Με δικαστική απόφαση θα παράσχει νερό στους πρόσφυγες του Καλαί

Αποφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Γαλλίας 

Δημοσίευση 14:36’

Αποφαση του Συμβουλίου Επικρατείας της Γαλλίας 

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Γαλλίας υποχρεώνει την κυβέρνηση να προσφέρει στους πρόσφυγες που συνωστίζονται στο Καλαί, πόσιμο νερό, ντουζιέρες και τουαλέτες. Η απόφαση εκδίδεται οχτώ μήνες μετά τη διάλυση της «ζούγκλας του Καλαί», του μεγάλου προσφυγικού καταυλισμού που είχε εξελιχθεί σε ιδιότυπη κωμόπολη. Η γαλλική κυβέρνηση είχε αρνηθεί επανειλημμένα να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες.
Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει έντεκα φιλανθρωπικές οργανώσεις καθώς και περίπου 50 μετανάστες με αφορμή τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί και πάλι στην περιοχή του λιμανιού, στη βόρεια Γαλλία, μετά τη διάλυση της “Ζούγκλας”. Τοπικό δικαστήριο είχε κρίνει στις αρχές του χρόνου ότι οι αρχές όφειλαν να τους παρέχουν πρόσβαση στο νερό, όμως το υπουργείο Εσωτερικών και ο δήμος του Καλαί άσκησαν έφεση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε σήμερα την έφεση αυτή, κρίνοντας ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των μεταναστών ήταν απάνθρωπος.
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρεί ότι αυτές οι συνθήκες διαβίωσης αποκαλύπτουν την αποτυχία των δημόσιων αρχών που εξέθεσαν αυτούς τους ανθρώπους σε απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά. Αυτές οι ελλείψεις είναι μια σοβαρή και αθέμιτη παραβίαση μιας θεμελιώδους ελευθερίας», αναφέρεται στην απόφαση.
Λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η απόφαση, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν δύο κέντρα, σε δύο κοινότητες της περιοχής, που θα υποδέχονται και θα εξετάζουν την κατάσταση των μεταναστών.
«Δεν θέλουμε να βιώσουμε ξανά τις κακές εμπειρίες του παρελθόντος και θα ανοίξουμε δύο κέντρα, διασφαλίζοντας τη στέγαση και την εξέταση της κατάστασης αυτών των προσώπων», είπε ο Κολόμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Τα δύο κέντρα θα λειτουργήσουν στο Τρουασβό και το Μπαϊγέλ.
Η Γαλλία έχει αποφύγει το μεγάλο βάρος που σήκωσαν άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, στη μεταναστευτική κρίση. Αν και ο πρόεδρος Μακρόν έχει ζητήσει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια οι μετανάστες, η ίδια η κυβέρνησή του τηρεί σκληρή στάση και είχε αρνηθεί να ανοίξει ένα νέο κέντρο υποδοχής στο Καλαί, υποστηρίζοντας ότι θα λειτουργούσε ως «μαγνήτης» για άλλους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη Βρετανία, στην απέναντι πλευρά της Μάγχης.

 


σχετικα αρθρα