Ένας στρατιώτης της προεδρικής φρουράς σκοτώθηκε και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα στην επίθεση που εξαπέλυσαν στρατιωτικοί εναντίον της κατοικίας του προέδρου Άλφα Κοντέ στο Κόνακρι, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο υπουργοί. «Υπάρχει ένας νεκρός ανάμεσα στους στρατιώτες της προεδρικής φρουράς» οι οποίοι υπερασπίζονταν την κατοικία του προέδρου, δήλωσε ο Φρανσουά Φαλ, υπουργός και γενικός γραμματέας της προεδρίας χωρίς να αναφερθεί σε άλλα θύματα.

Ο υπουργός Επικοινωνίας και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νταρούς Ντιαλέ Ντορέ δήλωσε από τη μεριά του ότι ακόμη δύο στρατιώτες της προεδρικής φρουράς τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επίθεσης.

Ο Φαλ επεσήμανε ότι δεν είναι γνωστά "προς το παρόν" τα κίνητρα των δραστών.

Πυρά ακούγονταν επί τρεις ώρες σήμερα το πρωί στη συνοικία όπου βρίσκεται η προεδρική κατοικία η οποία επλήγη από μία ρουκέτα.

Πάντως ο Κοντέ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 21 Δεκεμβρίου 2010, δεν τραυματίστηκε και λίγες ώρες μετά την επίθεση έκανε έκκληση για «ηρεμία».

«Σας ζητώ να παραμείνετε ήρεμοι, αλλά και προσεκτικοί και ενωμένοι. Δεν επιθυμώ να υπάρξει αντίδραση από το λαό, ούτε από οποιονδήποτε άλλο, αφήστε τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε ο Κοντέ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Η κατοικία μου έγινε στόχος επίθεσης σήμερα τη νύχτα, αλλά πρέπει να ευχαριστήσω την προεδρική φρουρά η οποία πολέμησε ηρωικά από τις 03:10 (06:10 ώρα Ελλάδας) έως τις 05:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) προτού έρθουν ενισχύσεις», πρόσθεσε.

«Σας ζητώ να παραμείνετε ήρεμοι, οι εχθροί μας μπορεί να προσπαθήσουν τα πάντα, όμως δεν μπορούν να εμποδίσουν την πορεία του λαού της Γουινέας προς τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Κοντέ.