current views are: 11

2 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση11:13

Μετά τις ΗΠΑ και η ΕΕ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας

Δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν

Δημοσίευση 11:13’

Δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν

Την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας φαίνεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προκύπτει από σημερινή δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει ένα «πλήρες φάσμα δράσεων» ως απάντηση στην αύξηση των εντάσεων στη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη δύο κορυφαίων επικριτών του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Οι διαβουλεύσεις με κράτη μέλη συνεχίζονται ώστε να εξασφαλισθεί μια κατάλληλη και συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ. Προφανώς συζητείται ένα πλήρες φάσμα δράσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Μαδούρο παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία του που βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύοντας στους Αμερικανούς να έχουν δοσοληψίες μαζί του.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα καθημερινώς εντείνεται με την χώρα να θυμίζει «καζάνι» που βράζει καθώς οι εξελίξεις διαδέχονται η μια την άλλη, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στον Νίκολας Μαδούρο ο οποίος εμφανίζεται ως υπαίτιος όλου του κακού.

Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που «έβαψαν» με αίμα τους δρόμους της Βενεζουέλας από τις αρχές Απριλίου, η σύλληψη των δύο κορυφαίων επικριτών του Μαδούρο, φαίνεται πως αποτέλεσε και το «κερασάκι» στην τούρτα, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταδικάζουν το γεγονός αυτό, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στη χώρα.

Από τη μεριά της έκανε λόγο για ένα «βήμα προς την λάθος κατεύθυνση» με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι να δηλώνει για τις δύο συλλήψεις: «Μάθαμε την είδηση» της σύλληψης του Λεοπόλντο Λόπες, ιδρυτή του κόμματος Voluntad Popular (Λαϊκή Θέληση, δεξιά) και του δημάρχου του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Απαιτούμε από τις αρχές της Βενεζουέλας περισσότερες πληροφορίες για την κατάστασή τους, που παραμένει ασαφής».

Ο Τραμπ «πυροβολεί» τον Μαδούρο 

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον ανεβάζει τους τόνους, με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να θεωρεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο «προσωπικά υπεύθυνο» για την υγεία και ασφάλεια των δύο ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης που έθεσε υπό κράτηση χθες η κυβέρνησή του.

Ο Τραμπ είπε πως ο Λεοπόλντο Λόπεζ και ο Αντόνιο Λεντέζμα είναι πολιτικοί κρατούμενοι που έχουν τεθεί υπό παράνομη κράτηση από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τον Μαδούρο – ο οποίος δήλωσε δημόσια λίγες ώρες πριν ότι θα κινηθεί εναντίον της αντιπολίτευσης – προσωπικά υπεύθυνο για την υγεία και ασφάλεια των κκ. Λόπεζ, Λεντέσμα, και όποιων άλλων έχουν συλληφθεί», είπε ο Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι, οι ΗΠΑ με απόφασή της «πάγωσε» όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Νικολάς Μαδούρο εντός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ, ενώ σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος μιλώντας με σκληρή γλώσσα για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, τον χαρακτήρισε δικτάτορα. 

Ανησυχία από τον ΟΗΕ

Ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά ανησυχία» του για τη νέα σύλληψη στη Βενεζουέλα των δύο ηγετών της αντιπολίτευσης.

«Εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για το γεγονός ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες και Αντόνιο Λεντέσμα συνελήφθησαν εκ νέου από τις αρχές της Βενεζουέλας» επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «να αποφυλακίσει αμέσως όλους όσοι κρατούνται διότι άσκησαν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι με ειρηνικό τρόπο, του συνεταιρίζεσθαι και του εκφράζεσθαι»

«Προτρέπω τις αρχές να μην κάνουν μια ήδη εξαιρετικά εκρηκτική κατάσταση ακόμα χειρότερη μέσω της χρήσης υπέρμετρης βίας, μεταξύ άλλων μέσω βίαιων εφόδων σε σπίτια από τις δυνάμεις ασφαλείας όπως έχει συμβεί σε διάφορες περιοχές της χώρας», πρόσθεσε.


σχετικα αρθρα