Ο πρώην επόπτης των φυλακών Σεβενίνγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Τίμοθι Μακφάντεν, ο οποίος μετέφερε σε Αμερικανούς αξιωματούχους στοιχεία για τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παραβίασε τους κανόνες του διεθνούς δικαστηρίου, αποφάνθηκε ειδικό συμβούλιο του ICTY.
Ωστόσο, βάσει της απόφασης που ανακοινώθηκε χθες, το συμβούλιο συμπέρανε ότι δεν υπάρχει βάση για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του Μακφάντεν για ασέβεια του δικαστηρίου.

Το αίτημα για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Μακφάντεν, υπέβαλαν στον πρόεδρο του ICTY, Πάτρικ Ρόμπινσον ο κατηγορούμενος για γενοκτονία, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές του δικαστηρίου.

Οι κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν διπλωματική αλληλογραφία από την πρεσβεία των ΗΠΑ προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, στην οποία περιγράφεται η επικοινωνία που είχε με Αμερικανούς διπλωμάτες στις 12 Νοεμβρίου του 2003 ο Μακφάντεν. Το περιεχόμενο της αλληλογραφίας δημοσιοποιήθηκε φέτος τον Ιανουάριο από το Wikileaks.

«Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε το Wikileaks, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο Μακφάντεν έδινε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ προσωπικές πληροφορίες για τον Μιλόσεβιτς», ανέφερε ο Κάρατζιτς στο αίτημά του.

Ο Σέσελι κατέθεσε αποσπάσματα από ΜΜΕ για τις πληροφορίες του Wikileaks που αποδεικνύουν ότι ο αξιωματούχους του ΟΗΕ, ως επόπτης των φυλακών, παραβίασε τους κανόνες του δικαστηρίου, επειδή ενημέρωνε τους Αμερικανούς διπλωμάτες για τη ζωή και τις δραστηριότητες του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για την υγεία του, για τις συνομιλίες με τη σύζυγό του και τις θέσεις του για τους δικηγόρους του.

Ο δικαστής Πάτρικ Ρόμπινσον έδωσε εντολή το Μάρτιο σε ειδικό δικαστικό συμβούλιο να ερευνήσει, αν υπάρχει βάση για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του πρώην επόπτη των φυλακών για ασέβεια του δικαστηρίου.

Το δικαστικό συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι πρόκειται εμπιστευτικές πληροφορίες και ότι ο Μακφάντεν δεν έπρεπε να τις αποκαλύψει σε καμία κυβέρνηση, οργανισμό ή πρόσωπο.

Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο με προεδρεύοντα τον δικαστή Μπακόνε Μολότο αποφάνθηκε ότι οι ενέργειες του Μακφάντεν δεν αποτέλεσαν σκόπιμη ανάμειξη στη δίκη και αποφάσισε να μην απαγγείλει κατηγορίες εναντίον του.