Τουλάχιστον 7 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν σήμερα όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σε κηδεία που γινόταν στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με ακτιβιστές.
Χιλιάδες άνθρωποι παρευρίσκονταν στην κηδεία στη Χομς, στην οποία οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούν τώρα μια μαζική εκστρατεία συλλήψεων.

Ο αριθμός των νεκρών δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, καθώς οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση στην πλειονότητα των ξένων δημοσιογράφων.

Η αντιπολιτευόμενη οργάνωση Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές της Συρίας (LCCS) είχε ανακοινώσει παράλληλα ότι νωρίτερα σήμερα 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Χομς και ότι σφοδρά πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας, με την υποστήριξη του στρατού, ακούγονταν σε διάφορες γειτονιές της πόλης, στην οποία οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποιούσαν επιδρομές από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Νωρίτερα ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) Ράμι Αμπντελραχμάν είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι χθες και σήμερα 13 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από τα πυρά του συριακού στρατού στη Χομς.

Σύμφωνα επίσης με κατοίκους και ακτιβιστές που επικαλείται το Ρόιτερς, οι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες και οι άλλοι 3 σήμερα.

"Υπάρχουν στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα σε κάθε γειτονιά. Οι άτακτοι που βρίσκονται μαζί τους είναι αποσπάσματα θανάτου. Πυροβολούν αδιακρίτως από την αυγή με τουφέκια και πολυβόλα. Κανένας δεν μπορεί να βγει από το σπίτι του", δήλωσε στο Ρόιτερς κάτοικος της Χομς.

Σύμφωνα εξάλλου με το OSDH, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο και την Κυριακή στην πόλη αυτή από τις άνευ προηγουμένου συγκρούσεις που σημειώθηκαν ανάμεσα σε αντιτιθέμενους και σε υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος.

"Τριάντα άνθρωποι όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων σκοτώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή και το OSDH εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους κατοίκους της πόλης οι οποίοι δοκιμάζονται", προσέθεσε ο Αμπντελραχμάν.

Εν τω μεταξύ σήμερα τοπικός αξιωματούχος του Λιβάνου δήλωσε ότι περίπου 300 άνθρωποι έφτασαν στο βόρειο τμήμα της χώρας προερχόμενοι από τη Συρία, έπειτα από την ενίσχυση της παρουσίας του συριακού στρατού στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

"Σχεδόν 300 άνθρωποι από τις μεθοριακές περιοχές Χιτ και Μπούε προσέφυγαν χθες το βράδυ στο λιβανικό έδαφος μετά την ανάπτυξη του συριακού στρατού στην καρδιά του πρώτου χωριού και στην περιφέρεια του άλλου", διευκρίνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η πλειοψηφία των προσφύγων αυτών είναι Λιβανέζοι. Ορισμένοι κάτοικοι του Χιτ και Μπούε φέρουν διπλή εθνικότητα και πολλοί σύροι και λιβανέζοι κάτοικοι των δύο πλευρών των συνόρων έχουν συγγενικές σχέσεις.

Οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν προς την λιβανική περιοχή Κνεσέχ, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τα δύο χωριά. Ο συριακός στρατός έχει ενισχύσει την παρουσία του με τεθωρακισμένα οχήματα, τα οποία είναι ορατά από την άλλη πλευρά των συνόρων, προσέθεσε ο λιβανέζος αξιωματούχος.

Χιλιάδες Σύροι καταφτάνουν στο Λίβανο από τον Απρίλιο για να γλιτώσουν από τη βία στη Συρία.

Η καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 1.400 αμάχων, ενώ οι συλληφθέντες ανέρχονται σε περισσότερους από 12.000 και αυτοί που έφυγαν από τη χώρα σε χιλιάδες, σύμφωνα με υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
TAGS