Οι αρχές του ιρακινού Κουρδιστάν ζήτησαν σήμερα από το Ιράν το σεβασμό των συνόρων της περιοχής αυτής, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση από τις ιρανικές δυνάμεις ότι πήραν τον έλεγχο τριών στρατοπέδων του ανταρτικού ιρανικού κουρδικού κινήματος PJAK σε ιρακινό έδαφος.
"Ζητούμε από το Ιράν να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της περιοχής του Κουρδιστάν που ανήκει στο Ιράκ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κουρδικής κυβέρνησης Κάουα Μαχμούντ.

"Υπήρξε μια διείσδυση κατά μήκος της ιρακινής μεθορίου. Ο καλύτερος τρόπος για τη ρύθμιση των μεθοριακών προβλημάτων είναι η διαπραγμάτευση και τα ειρηνικά μέσα κι όχι ο βομβαρδισμός αμάχων", σημείωσε.

Χθες ο ιρανός συνταγματάρχης Ντελαβάρ Ραντζμπαρζαντέχ ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές δυνάμεις εξασφάλισαν τον έλεγχο τριών στρατοπέδων του PJAK (Κόμμα για μια Eλεύθερη Zωή στο Κουρδιστάν) που βρίσκονται σε ιρακινό έδαφος, τα οποία παρείχαν "βοήθεια" στους Κούρδους του Ιράν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "πολλοί" κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν από την επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης και "δύο σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν" στις δικές του τις τάξεις.

Το PJAK εμπλέκεται συχνά σε ένοπλες συγκρούσεις με τις ιρανικές δυνάμεις, οι οποίες βομβαρδίζουν τακτικά σε αντίποινα τις μεθοριακές ορεινές ζώνες του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου δρουν οι αντάρτες του PJAK.