Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ Ελαράμπι δήλωσε σήμερα ότι επισκέφθηκε τη Συρία για να συζητήσει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ «την αναγκαιότητα να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις», όμως αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την συνάντησή του με τον Σύρο πρόεδρο.
Ο Ελαράμπι συναντήθηκε με τον Άσαντ στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος δεν δέχεται οποιαδήποτε "εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά των αραβικών χωρών".

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ στο θέμα των διαδηλώσεων στη Συρία, με τον προκάτοχο του Ελαράμπι να έχει εκφράσει μόνο την "ανησυχία" του.

«Συναντήθηκα με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ (...) του μίλησα για την αναγκαιότητα να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και μου υποσχέθηκε ότι θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Ελαράμπι ο οποίος διορίστηκε νέος γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου τον Μάιο.

«Αυτό θα πω και δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

«Όσον αφορά τη Συρία πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο Αραβικό Σύνδεσμος είναι ένας διπλωματικό όργανο», επεσήμανε ο Ελαράμπι. «Δεν μπορούν να συζητιούνται στα μέσα ενημέρωσης όλα όσα λέγονται κεκλεισμένων των θυρών».

Αυξήθηκε χθες Δευτέρα η διπλωματική πίεση στον Άσαντ αφού το Κατάρ, που μέχρι τότε τον υποστήριζε, αποφάσισε να κλείσει την πρεσβεία του στη Δαμασκό, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Συρία.