current views are: 4

9 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:16

Σειρήνες πολέμου: Στα άκρα Ντ. Τραμπ και Κιμ Γιόνγκ Ουν

Πολεμική απειλή από τον Αμερικανό πρόεδρο

Δημοσίευση 04:16’

Πολεμική απειλή από τον Αμερικανό πρόεδρο

 «Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ» ήταν η οργίλη αντίδραση του, Ντόναλντ Τραμπ στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Trump National Golf Club στο Μπέντμινστερ, στο Νιού Τζέρσι διαμήνυσε ότι «Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μην κάνει κι άλλες απειλές προς τις ΗΠΑ. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ποτέ».

Ο Τραμπ φαίνεται ότι απαντούσε στον υπουργό Εξωτερικών της Πιονγιάνγκ, Ρι Γιόνγκ, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι η Βόρεια Κορέα προτίθεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μία προσπάθεια να απαντήσει στις καταγγελίες μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά παγκόσμια απειλή.

Λίγες ώρες μετά η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι “εξετάζει προσεκτικά” ένα σχέδιο επίθεσης με πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ του Ειρηνικού, που αποτελεί επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκπρόσωπος του Λαϊκού Στρατού της Κορέας δήλωσε μέσω του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ότι το πρόγραμμα επίθεσης θα “τεθεί σε εφαρμογή οποιαδήποτε στιγμή με πολλαπλό και διαδοχικό τρόπο” μόλις λάβει την απόφαση ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Σε άλλη δήλωση που αποδίδεται σε διαφορετικό εκπρόσωπο του στρατού, η Βόρεια Κορέα δήλωσε επίσης ότι μπορεί να εκτελέσει μια επίθεση για προληπτικούς λόγους εάν οι ΗΠΑ εκδηλώσουν σημάδια πρόκλησης.

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε πυραύλους! 

Σοβαρές ανησυχίες εγείρονται από τις πληροφορίες της Washington Post ότι η Βόρεια Κορέα πλέον έχει την ικανότητα να εφαρμόσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικό πύραυλο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από την όξυνση της αντιπαράθεσης με την Ουάσινγκτον και τις πυρηνικές απειλές της Πιονγκγιανγκ.

Ειδικότερα, επιστήμονες της Β. Κορέας κατάφεραν να προχωρήσουν σε σμίκρυνση πυρηνικής κεφαλής, ώστε να τοποθετηθεί σε πυρηνικό πύραυλο. Η εν λόγω πληροφορία περιλαμβάνεται σε απόρρητη έκθεση της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που επικαλείται η WP.

Έως σήμερα, το βορειοκορεατικό καθεστώς έχει προχωρήσει στη δοκιμή πολλών ατομικών βομβών και έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, που μπορούν να πλήξουν τις ΗΠΑ, όμως η ικανότητά της να τοποθετήσει πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο παρέμενε υπό αμφισβήτηση.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν σε γενικές γραμμές πεπεισμένες ότι αν και πέρασαν 10 χρόνια από την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, τον Οκτώβριο του 2006, η Βόρεια Κορέα χρειαζόταν ακόμη κάποια χρόνια για να πετύχει την σμίκρυνση μιας ατομικής βόμβας, κάτι που αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία.

«Η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα παρήγαγε πυρηνικά όπλα που μπορούν να εφαρμοστούν σε βαλλιστικούς πυραύλους, περιλαμβανομένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της απομονωμένης χώρας Ρι Γιόνγκ ανέφερε πως η χώρα του θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μόνο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal, ο κ. Ρι ισχυρίστηκε ότι ο Βορράς δεν θα απειλήσει με το πυρηνικό οπλοστάσιό του άλλες χώρες, παρά μόνον εάν υποστηρίξουν τυχόν αμερικανική επίθεση.

Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου ασφαλείας στις Φιλιππίνες, ο κ. Ρι υποστήριξε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει το δικαίωμα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα για αυτοάμυνα, ενώπιον της «ξεκάθαρης και πραγματικής πυρηνικής απειλής» που πηγάζει από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να είναι σκληρή και αποφασιστική κατά της Βόρειας Κορέας σε μία ευθεία αιχμή κατά της στενής συμμάχου της Πιονγιάνγκ, της Κίνας.

«Έπειτα από πολλά χρόνια αποτυχίας, χώρες δραστηριοποιούνται από κοινού για να αντιμετωπίσουν επιτέλους τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη Βόρεια Κορέα. Πρέπει να είμαστε σκληροί και αποφασιστικοί!» έγραψε ο Τραμπ σε καταχώρισή του στο Twitter. Το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε το Σάββατο απόφαση για τη Βόρεια Κορέα που είχαν σχεδιάσει οι ΗΠΑ.


σχετικα αρθρα