Το γαλλικό γιοτ Dignite al Karama το οποίο προσπάθησε σήμερα να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και κατελήφθη από ισραηλινούς κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στο λιμάνι Ασντότ, όπως μετέδωσε ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το Dignite al Karama έφτασε στο Ασντότ περίπου στις 17:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) οδηγούμενο από τρία πλοία του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο γιοτ επέβαιναν 16 άνθρωποι: Γάλλοι, Καναδοί, Σουηδοί, Έλληνες, η γνωστή ισραηλινή δημοσιογράφος της Haaretz Αμίρα Χάας και δύο δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα.

Μόλις έφτασαν στο Ασντότ στους 16 ακτιβιστές δόθηκε φαγητό και νερό και τώρα αναμένεται να ανακριθούν προτού τους αναλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες μετανάστευσης του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Εξάλλου η Γαλλία κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να αντιδράσει με "μέτρο" και "υπευθυνότητα" απέναντι στους επιβαίνοντες στο γαλλικό γιοτ.

"Επισημάναμε εδώ και αρκετές ημέρες στις ισραηλινές αρχές ότι αν το γαλλικό πλοίο προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό (της Γάζας) και οι ισραηλινές αρχές αποφασίσουν να το σταματήσουν, περιμένουμε από αυτές να αντιδράσουν με υπευθυνότητα και μέτρο, σεβόμενες όλα τα δικαιώματα των πολιτών και επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν άμεσα στη Γαλλία", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

"Η πρεσβεία της Γαλλίας και το γενικό προξενείο της Γαλλίας στο Τελ Αβίβ έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν προξενική προστασία στους υπηκόους μας", πρόσθεσε.