Ένας Ελβετός και δύο Ιταλοί ακροαριστεροί οικολόγοι ακτιβιστές δικάζονται στην Ελβετία με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν βομβιστική επίθεση σε ένα εργοστάσιο νανοτεχνολογίας της εταιρείας IBM στα νότια της Ζυρίχης. Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2010 σε έλεγχο της τροχαίας κοντά στο εργοστάσιο. Στο αυτοκίνητό τους βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες και πολλές επιστολές με τις οποίες μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται "Μέτωπο Απελευθέρωσης της Γης Ελβετίας (ELF)" αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση που δεν έγινε ποτέ.

Έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Μπελινζόνα είχαν συγκεντρωθεί περίπου 50 Ιταλοί αναρχικοί για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους. Η απόφαση, σύμφωνα με το πρακτορείο SDA, αναμένεται την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης (οι αρχές δεν αποκαλύπτουν τα ονόματα πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου) οι τρεις κατηγορούμενοι είναι ο Κονσταντίνο Αλφόνσο Ραγκούζα, 35 ετών, η σύζυγός του Σίλβια Ραγκούζα Γκερίνι, 29 ετών, και ο 26χρονος Ελβετός φίλος τους Λούκα "Μπίλι" Κρίστος Μπερνασκόνι. Οι ελβετικές αρχές συνδέουν την ομάδα των τριών με μια ιταλική οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις στην Ελλάδα, την Ελβετία και την Ιταλία. Η υπόθεση των τριών φέρεται επίσης να συνδέεται με τα παγιδευμένα δέματα που είχαν σταλεί τον περασμένο Δεκέμβριο στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στη Ρώμη. Την ευθύνη για τις επιθέσεις στις πρεσβείες είχε αναλάβει η ιταλική "Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία" (FAI).

Οι ελβετικές αρχές υποστηρίζουν ότι βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Ελβετίας στην Αθήνα και τη Ρώμη κατά τη διάρκεια της προφυλάκισης των τριών κατηγορουμένων έγιναν σε αντίποινα για τη σύλληψή τους.

 Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Boston Globe (boston.com) το Μέτωπο Απελευθέρωσης της Γης (ELF) είναι μια εξτρεμιστική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1990 και κατόπιν επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.