current views are: 3

9 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση16:44

Η Γαλλία θέλει το «τιμόνι» του Eurogroup

Τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, που σήμερα κατέχει ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Euroworking Group, που σήμερα κατέχει ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ, εποφθαλμιά η γαλλική κυβέρνηση

Δημοσίευση 16:44’

Τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, που σήμερα κατέχει ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Euroworking Group, που σήμερα κατέχει ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ, εποφθαλμιά η γαλλική κυβέρνηση

Τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, που σήμερα κατέχει ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Euroworking Group, που σήμερα κατέχει ο Αυστριακός Τόμας Βίζερ, εποφθαλμιά η γαλλική κυβέρνηση. Από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επιδιώκει την αναβάθμιση του ρόλου της Γαλλίας στην Ε.Ε. και την επαναφορά του γαλλογερμανικού άξονα. Προωθεί γι’ αυτό τους υποψηφίους της για τη διαδοχή των δύο προαναφερθέντων αξιωματούχων αλλά και για άλλα σημαντικά αξιώματα της Ευρωζώνης.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η κυβέρνηση Μακρόν δεν κρύβει την επιθυμία της να αναλάβει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup και να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός πολιτικός θα αποχωρήσει από τη θέση του, εξαιτίας της πανωλεθρίας που υπέστη το κόμμα του στις ολλανδικές εκλογές. Την ίδια στιγμή, όμως, το Παρίσι εκδηλώνει την επιθυμία του να καταλάβει Γάλλος την υψηλότερη θέση ενός άλλου ευρωπαϊκού θεσμού, του Εuroworking Group που προετοιμάζει τις συνόδους του Eurogroup. Σύμφωνα με πηγές των FT, για την όχι και τόσο προβεβλημένη αυτή θέση η κυβέρνηση Μακρόν προορίζει την Οντίλ Ρενό Μπασό, ανώτερο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Οπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, η γαλλική κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι δεν είναι δυνατόν να καταληφθούν από Γάλλους και οι δύο θέσεις ταυτοχρόνως, αλλά προβάλλει έντονα τις διεκδικήσεις της για να κερδίσει τη μία από τις δύο.

Στις φιλόδοξες ιδέες του Γάλλου προέδρου συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, και η δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης με συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Αν καταφέρει να θεσπιστεί το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, μεταξύ των υποψηφίων θα είναι σίγουρα ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά τους δύο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, η επιλογή των διαδόχων τους αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Επίκειται, όμως, ευρύτερη αναδιανομή αξιωμάτων της Ευρωζώνης, που θα κορυφωθεί το 2019, οπότε λήγει η θητεία αφενός του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και αφετέρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σύνολό της. Λήγει, άλλωστε, το 2019 και η θητεία του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, του Πορτογάλου Βιτόρ Κονστάνσιο, καθώς και άλλων δύο μελών της ΕΚΤ, του Γάλλου Μπενουά Κερέ και του Βέλγου Πίτερ Πράετ, κορυφαίου οικονομολόγου της τράπεζας. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αντικατάσταση του προέδρου της ΕΚΤ, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Μέρκελ θα ήθελε να προωθήσει στη θέση του τον επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν. Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι εκτιμούν, πάντως, πως είναι περιορισμένες οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, καθώς το γνωστό «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί κατά μιας βασικής επιλογής της τράπεζας: του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Η συγκυρία θα μπορούσε να είναι ευνοϊκή για τη Γαλλία, που θέλει να προωθήσει τους υποψηφίους της και να καταλάβει σημαντικά αξιώματα της Ευρωζώνης. Οπως, όμως, τονίζουν οι FT, θα είναι δύσκολο να επιτύχει η γαλλική κυβέρνηση τους στόχους της για αναβάθμιση του ρόλου της, καθώς η Ευρωζώνη έχει διαιρεθεί σε δύο στρατόπεδα: από τη μια είναι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, η Ολλανδία και η Αυστρία, που επιμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχία, και από την άλλη οι χώρες του Νότου, που με πρώτη και καλύτερη τη Γαλλία ζητούν κοινή ανάληψη του ρίσκου. Μέχρι στιγμής το Βερολίνο ανθίσταται σθεναρά στις γαλλικές προτάσεις για θέσπιση υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα, όμως, με τους FT, ενδέχεται να διευρυνθούν τα περιθώρια ελιγμών του Γάλλου προέδρου, αν οι εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο οδηγήσουν στην αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Έντυπη


σχετικα αρθρα