Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ με τους ηγέτες των δύο χωρών να μιλούν πλέον ευθέως για το ενδεχόμενο να υπάρξει σύρραξη στην περιοχή. 

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε πως η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση εναντίον της νήσου Γκουάμ (ΗΠΑ) με το χρόνο που απαιτείται για το χτύπημα να είναι μόλις 14 λεπτά

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με νέα ανάρτηση μέσω Twitter προειδοποιώντας ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι «κλειδωμένα και οπλισμένα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε αυστηρή προειδοποίηση κατά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, την ώρα που η αντιπαράθεση για το πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας κορυφώνεται επικίνδυνα.

Και αν νομίζεται πως τα τύμπανα πολέμου που ηχούν στην ανατολική Ασία έχουν προκαλέσει πανικό μόνο στην κορεατική χερσόνησο κάνετε λάθος. 

Συγκεκριμένα, σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ιαπωνίας, που διατρέχει μαζί με τη Νότια Κορέα τον μεγαλύτερο κίνδυνο να δεχθεί πυραυλική επίθεση από την Πιονγιάνγκ, επικρατεί μεγάλος πανικός.

Εξάλλου οι περισσότεροι από τους πυραύλους που δοκιμάζει το τελευταίο διάστημα το καθεστώς καταλήγουν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.
Ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ζήτηση καταφυγίων είναι τόσο μεγάλη που οι εγχώριες κατασκευάστριες εταιρείες δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες και έχουν φτιάξει μακρές λίστες αναμονής. 

Επίσης οι πωλήσεις ιονιστών και συσκευών φιλτραρίσματος και καθαρισμού του αέρα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εν μέσω φόβων για μια επίθεση με χημικά όπλα.

Ακόμη και ξένες εταιρείες που κατασκευάζουν καταφύγια έχουν κατακλυστεί με αιτήματα από την Ιαπωνία. Μια αμερικανική φίρμα που εδρεύει στο Τέξας είδε τις παραγγελίες της να διπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες – περίπου το 80% εξ’ αυτών προέρχονταν από την Ιαπωνία.

Τα καταφύγια στοιχίζουν κατά μέσο όρο αρκετές χιλιάδες δολάρια, αλλά η τιμή των μεγάλων μπορεί να ξεπεράσει και το ένα εκατομμύριο.

Η αμερικανική εταιρεία Rising S Bunkers με έδρα στο Τέξας κατασκευάζει καταφύγια που παρέχουν, όπως λέει, προστασία από πυρηνικές επιθέσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το καταφύγιο αυτό κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Atlas Survival Shelters

Η ιαπωνική κυβέρνηση θεωρεί τον κίνδυνο μιας πυραυλικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα υπαρκτό, εξ ου και τα τηλεοπτικά μηνύματα προς τον πληθυσμό να αναζητήσει καταφύγιο σε γερά κτίρια σε μια τέτοια περίπτωση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πως το καταφύγιο θάβεται στο έδαφος

Οι αρχές αρκετών πόλεων και κωμοπόλεων ξεκίνησαν μάλιστα ασκήσεις για τον τρόπο αντίδρασης των αμάχων σε περίπτωση επίθεσης, όπως στην πόλη Σακάτα.

Παράλληλα, ανέπτυξαν συστοιχίες αεράμυνας στο κέντρο του Τόκιο. Φωτογραφίες δείχνουν κινητές μονάδες Patriot στον περίβολο του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στο υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας

Ειδικοί εκτιμούν ότι ένας βορειοκορεατικός πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει την Ιαπωνία δέκα λεπτά μετά την εκτόξευσή του.

Μάλιστα, ενόψει της αυξανόμενης απειλής από τη Βόρεια Κορέα και το Τόκιο θέλει να αναβαθμίσει τις πυραυλικές του δυνατότητες, όπως έχει πει.

Προετοιμασίες και στην Νότιο Κορέα

Την ίδια στη Νότια Κορέα ο πρόεδρος Μουν Τζάε-ιν κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να επιταχύνει τις προετοιμασίες για την προστασία της χώρας για ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε μάλιστα από τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, την άδεια κατασκευής ισχυρότερων βαλλιστικών πυραύλων. Η τρέχουσα συμφωνία της Σεούλ με την Ουάσιγκτον προβλέπει ότι η Νότια Κορέα μπορεί να κατασκευάσει πυραύλους βάρους έως μισό τόνο, ενώ η Σεούλ θέλει να αυξήσει το όριο αυτό τουλάχιστον στον ένα τόνο, όπως μεταδίδουν οι Times του Λονδίνου.