current views are: 6

12 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση18:39

Νέες προειδοποιήσεις Ντ. Τραμπ σε Κιμ Γιονγκ Ουν: Είμαστε έτοιμοι για ανάληψη στρατιωτικής δράσης

Πυρηνική ισορροπία του τρόμου στην κορεατική χερσόνησο

Δημοσίευση 18:39’

Πυρηνική ισορροπία του τρόμου στην κορεατική χερσόνησο

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την ισορροπία του τρόμου που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο. Μετά την επιβολή κυρώσεων με ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ, υπέρ του οποίου τάχθηκαν Ρωσία και Κίνα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους. Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας τόνισε πως εξετάζει την επίθεση με τέσσερις πυραύλους εναντίον της νήσου Γκουάμ που ανήκει στην Αμερικανική επικράτεια. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις προειδοποιήσεις και με σειρά παρεμβάσεων απειλεί το καθεστώς με ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Η απάντηση των ΗΠΑ ήταν «σθεναρή»  με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει σε δημοσιογράφους του Νιού Τζέρσεϊ ότι αν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση ενάντια στη Νήσο Γκουάμ, «θα το μετανιώσει πραγματικά». 

Μάλιστα, σήμερα μετά από συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε και πάλι πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για λήψη στρατιωτικών μέτρων εάν χρειαστεί.

«Οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους τους, είναι έτοιμες να εφαρμόσουν ένα πλήρες φάσμα διπλωματικών, οικονομικών και στρατιωτικών μέτρων» προκειμένου να μπει ένα τέλος στην βορειοκορεατική πυρηνική απειλή, δήλωσε ο κ. Τραμπ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Οι πρόεδροι Τραμπ και Μακρόν δεσμεύτηκαν επίσης να εργαστούν από κοινού, και μαζί με τους συμμάχους τους, ώστε να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας» γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες» ανέφερε από την πλευρά του το γραφείο του Γάλλου προέδρου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν υπευθυνότητα και να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην Κορεατική. 

Μπ. Τζόνσον: Το βορειοκορεατικό καθεστώς βρίσκεται στη ρίζα αυτού του προβλήματος 

Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον υπέδειξε ότι το καθεστώς του Κιμ φέρει την ευθύνη για την «κρίση» που ξέσπασε ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται με τους εταίρους του προκειμένου να εξευρεθεί μια «διπλωματική διέξοδος».

«Το βορειοκορεατικό καθεστώς βρίσκεται στη ρίζα αυτού του προβλήματος και πρέπει να το επιλύσει», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη προκειμένου να διασφαλίσει ότι η Βόρεια Κορέα θα τερματίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις της».

«Εργαζόμαστε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με τους εταίρους μας στην περιοχή ώστε να εξεύρουμε μια διπλωματική διέξοδο στην κρίση», έγραψε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε εγρήγορση η Ιαπωνία

Την ίδια ώρα στην Ιαπωνία βρίσκεται σε εγρήγορση λόγω τον απειλών της Βορείου Κορέας. Οι αρχές τις χώρας ανέπτυξαν αντιαεροπορικά συστήματα σε σημεία κλειδιά ακόμα και μέσα στο Τόκιο, όπως π.χ. στο υπουργείο Άμυνας της χώρας. 

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ολοκλήρωσε το Σάββατο την ανάπτυξη στη νότια Ιαπωνία αμυντικών πυραυλικών συστημάτων Patriot εν αναμονή ενδεχόμενου πλήγματος της Βόρειας Κορέας κοντά στο Γκουάμ, αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες έκαναν αίτηση να καταταγούν στον βορειοκορεατικό στρατό για να πολεμήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρουν σήμερα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι βορειοκορεάτες στα… όπλα για λόγους προπαγάνδας (;)

Οι Βορειοκορεάτες, ανάμεσα στους οποίους φοιτητές, εργάτες και απόστρατοι στρατιωτικοί, ζητούν να καταταγούν ή να επιστρέψουν στις ένοπλες δυνάμεις μετά τις δηλώσεις της βορειοκορεατικής κυβέρνησης ότι θα προβεί σε αντίποινα εναντίον των ΗΠΑ μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας του βορειοκορεατικού Κόμματος των Εργατών Rodong Sinmun, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα την Απόφαση 2371, με την οποία καθίστανται αυστηρότερες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα ως απάντηση για τις πρόσφατες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ντ. Τραμπ – Σι Τζινπίνγκ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επανέλαβαν την αμοιβαία δέσμευσή τους να αποπυρηνικοποιήσουν την κορεατική χερσόνησο, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες Παρασκευή, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι Τραμπ και Σι συμφώνησαν επίσης πως η πρόσφατη υιοθέτηση μιας απόφασης για τη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο, προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Σι συμφώνησαν πως η Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει την προκλητική και κλιμακούμενη συμπεριφορά της», αναφέρεται επίσης.

Ο Λευκός Οίκος τονίζει πως «η σχέση ανάμεσα στους δύο προέδρους είναι εξαιρετικά στενή και ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα».

Στα ύψη η ζήτηση καταφυγίων!

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το καταφύγιο αυτό κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Atlas Survival Shelters

 

Σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της Ιαπωνίας, που διατρέχει μαζί με τη Νότια Κορέα τον μεγαλύτερο κίνδυνο να δεχθεί πυραυλική επίθεση από την Πιονγιάνγκ, επικρατεί μεγάλος πανικός.

Εξάλλου οι περισσότεροι από τους πυραύλους που δοκιμάζει το τελευταίο διάστημα το καθεστώς καταλήγουν στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.
Ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ζήτηση καταφυγίων είναι τόσο μεγάλη που οι εγχώριες κατασκευάστριες εταιρείες δεν προλαβαίνουν τις παραγγελίες και έχουν φτιάξει μακρές λίστες αναμονής. 

Επίσης οι πωλήσεις ιονιστών και συσκευών φιλτραρίσματος και καθαρισμού του αέρα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εν μέσω φόβων για μια επίθεση με χημικά όπλα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Πως το καταφύγιο θάβεται στο έδαφος

 

Ακόμη και ξένες εταιρείες που κατασκευάζουν καταφύγια έχουν κατακλυστεί με αιτήματα από την Ιαπωνία. Μια αμερικανική φίρμα που εδρεύει στο Τέξας είδε τις παραγγελίες της να διπλασιάζονται τις τελευταίες εβδομάδες – περίπου το 80% εξ’ αυτών προέρχονταν από την Ιαπωνία.
Τα καταφύγια στοιχίζουν κατά μέσο όρο αρκετές χιλιάδες δολάρια, αλλά η τιμή των μεγάλων μπορεί να ξεπεράσει και το ένα εκατομμύριο.

Η αμερικανική εταιρεία Rising S Bunkers με έδρα στο Τέξας κατασκευάζει καταφύγια που παρέχουν, όπως λέει, προστασία από πυρηνικές επιθέσεις.

Η ιαπωνική κυβέρνηση θεωρεί τον κίνδυνο μιας πυραυλικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα υπαρκτό, εξ ου και τα τηλεοπτικά μηνύματα προς τον πληθυσμό να αναζητήσει καταφύγιο σε γερά κτίρια σε μια τέτοια περίπτωση.

Οι αρχές αρκετών πόλεων και κωμοπόλεων ξεκίνησαν μάλιστα ασκήσεις για τον τρόπο αντίδρασης των αμάχων σε περίπτωση επίθεσης, όπως στην πόλη Σακάτα.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ένας βορειοκορεατικός πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει την Ιαπωνία δέκα λεπτά μετά την εκτόξευσή του.


σχετικα αρθρα