Έντονη ήταν η αντίδραση της εμπορικής ένωσης κρατών της Νότιας Αμερικής, της γνωστής Mercosur στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί ενδεχομένου στρατιωτικής παρέμβασης στη Βενεζουέλα.

Παρότι τα κράτη της Mercosur έχουν απομονώσει διπλωματικά το καθεστώς του Ν. Μαδούρο και είναι φίλα προσκείμενα στις ΗΠΑ, κρατούν σαφείς αποστάσεις από τις νέες πολεμοχαρείς δηλώσεις του αμερικανού προέδρου.

Με ανακοίνωσή τους, απορρίπτουν το ενδεχόμενο χρήσης βίας και τονίζουν πως ο διάλογος και η διπλωματία είναι τα μόνα αποδεκτά μέσα για την προώθηση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Αντίστοιχες θέσεις διατύπωσε νωρίτερα σήμερα η κυβέρνηση του Περού.

Την ίδια ώρα, τις δηλώσεις Τραμπ καταδίκασε και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ πως θέλει να απειλήσει τη σταθερότητα της Λατινικής Αμερικής.

«Η επιπόλαιη απειλή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στοχεύει στο να οδηγήσει τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε μια σύρραξη που θα διατάρασσε, μόνιμα, τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής μας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χόρχε Αρεάσα, ο οποίος ανέγνωσε μια ανακοίνωση εξ ονόματος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.