Άγριες συμπλοκές σημειώθηκαν σήμερα μεταξύ ακροδεξιών και αντιρατσιστών ακτιβιστών στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί η περιοχή Σάρλοτβιλ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ένα  αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος διαδηλωτών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, καθώς τα επεισόδια μεταξύ των υποστηρικτών της ακροδεξιάς και των αντι-διαδηλωτών εντάθηκαν πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της εκδήλωσης.

Συμπλοκές, εκτοξεύσεις αντικειμένων, χτυπήματα με γκλομπ συνέθεταν το σκηνικό, όπως μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Οι συμπλοκές ξεκίνησαν όταν ένα όχημα έπεσε πάνω σε ομάδα αντιρατσιστών διαδηλωτών. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις τρία άτομα σκοτώθηκαν από τις συμπλοκές και 35 τραυματίστηκαν. Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης ανάμεσα στους νεκρούς είναι μια γυναίκα 32 ετών, ενώ υπάρχουν και τραυματίες που κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους. Ο άνδρας, οδηγός του οχήματος που έπεσε πάνω στο πλήθος, συνελήφθη τόνισε ο ίδιος και η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως υπόθεση ανθρωποκτονίας.

Πολλοί από τους ακροδεξιούς διαδηλωτές κράδαιναν όπλα. Η οπλοκατοχή επιτρέπεται από τον νόμο στην πολιτεία της Βιρτζίνιας. Μέλη ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων εμφανίστηκαν με στρατιωτική περιβολή, κρατώντας ημιαυτόματες καραμπίνες. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Μπροστά στις ταραχές, οι αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών αποφάσισαν λίγο πριν από το απόγευμα τοπική ώρα να απαγορεύσουν την προγραμματισμένη εκδήλωση και να προχωρήσουν στην εκκένωση του δημοτικού πάρκου όπου θα γινόταν. Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου προχώρησαν σε προσαγωγές ατόμων.

Οι ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών, ήθελαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής του Σάρλοτσβιλ να ξηλωθεί από το πάρκο το άγαλμα ενός στρατηγού υπέρμαχου της δουλείας.

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ από την πλευρά του κήρυξε το μεσημέρι την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που επιτρέπει την κινητοποίηση κι ανάπτυξη επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σε ενότητα, καταδικάζοντας το μίσος με ανάρτησή του στο Twitter. «Πρέπει όλοι μας να ενωθούμε και να καταδικάσουμε όλα όσα αντιπροσωπεύει το μίσος. Δεν υπάρχει θέση στην Αμερική για αυτού του είδους τα βίαια επεισόδια» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.