Δύο περιοχές της νότιας Σομαλίας που ελέγχονται από τους ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ και πλήττονται από την ξηρασία, μαστίζονται από τον λιμό, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα πως ο λιμός πλήττει δύο περιοχές της νότιας Σομαλίας: το νότιο Μπακούλ και το Κάτω Σαμπέλ", σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (Ocha) του οργανισμού στη Σομαλία.

"Αν δεν κινητοποιηθούμε, τώρα ο λιμός θα εξαπλωθεί και στις οκτώ περιοχές της νότιας Σομαλίας μέσα στους επόμενους μήνες, εξαιτίας της κακής σοδειάς και της εμφάνισης μολυσματικών ασθενειών", προειδοποίησε ο Μαρκ Μπόουντεν, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Σομαλία. Σύμφωνα με το Ocha, περίπου ο μισός πληθυσμός της Σομαλίας ζει στο Νότο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής πλήττονται από την ξηρασία, την χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Κένυα και Ουγκάντα αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά προβλήματα, καθώς και η Ερυθραία. Όμως στη Σομαλία η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη εξαιτίας των μόνιμων ένοπλων συγκρούσεων που αναγκάζουν τους Σομαλούς να εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη χώρα με προορισμό την Αιθιοπία και την Κένυα.