Προς αποκλιμάκωση φαίνεται πως βαίνει η ένταση στην Κορεατική χερσόνησο, έπειτα από την απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν να μην εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα βαλλιστικούς πυραύλους προς την αμερικανική νήσο Γκουάμ.

Την εν λόγω απόφαση χαιρέτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter τονίζοντας πως «ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας έλαβε μια πολύ συνετή και εύλογη απόφαση».  «Η εναλλακτική θα ήταν καταστροφική και απαράδεκτη!», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρεια Κορέας KCNA, ο «Κιμ εξέτασε το σχέδιο επί μακρόν και το συζήτησε με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης που έκανε την Δευτέρα στο κέντρο διοίκησης της Στρατηγικής Δύναμης που είναι υπεύθυνη για τους πυραύλους. Κάλεσε κατόπιν τις ΗΠΑ να κάνουν μια πρώτη χειρονομία για να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών».

«Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές έχουν βρεθεί με τη θηλιά στον λαιμό λόγω της απερίσκεπτης φασαρίας τους περί στρατιωτικής αντιπαράθεσης» φέρεται να είπε ο Κιμ κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης. Δεν αναφέρθηκε όμως σε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου του για το Γκουάμ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον αφού, σύμφωνα πάντα με το KCNA, δήλωσε ότι «θα παρατηρήσει για λίγο ακόμη την ηλίθια και ανόητη συμπεριφορά των Γιάνκηδων».

Την εν λόγω κίνηση χαιρέτησε και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος είπε ότι εναπόκειται στον Κιμ να αποφασίσει εάν θέλει να μιλήσει στις ΗΠΑ. «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για την εξεύρεση μιάς οδού προς τον διάλογο, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτόν», είπε σε δημοσιογράφους ο Τίλερσον.