current views are: 5

18 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση20:22

Η Βαρκελώνη μετράει τις πληγές της και αναζητεί υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση

Το χρονικό του χτυπήματος με τους 14 νεκρούς – Σκοτώθηκε ο δράστης της επίθεσης

Δημοσίευση 20:22’

Το χρονικό του χτυπήματος με τους 14 νεκρούς – Σκοτώθηκε ο δράστης της επίθεσης

Λας Ράμπλας, ένας από τους διασημότερους πεζόδρομους της Ευρώπης στην καρδιά της Βαρκελώνης.Ντόπιοι και τουρίστες περιδιαβαίνουν το απόγευμα της Πέμπτης ανυποψίαστοι ανάμεσα στα καταστήματα και τα εστιατόρια κάτω απ’ τον καταγάλανο, ηλιόλουστο ουρανό, όταν ξαφνικά ένα λευκό φορτηγάκι εμφανίζεται απ’ το πουθενά κι αρχίζει κάνοντας σκόπιμα ζικ-ζακ να θερίζει όποιον βρει μπροστά του.

Ο εφιάλτης ξαναχτυπά

14 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, πάνω από 100 οι τραυματίες. Η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Ώρες ολόκληρες παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι δράστες κατάφεραν να ξεφύγουν, αν κρύβονται κάπου στην πόλη, αν πήραν ομήρους.

Λίγο πριν τις επτά το απόγευμα έρχεται η επίσημη επιβεβαίωση: μετά τη Νίκαια, το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο, τώρα και η Βαρκελώνη μπήκε στο στόχαστρο των μαχητών του ISIS. 

Το χρονικό του τρόμου 

Γύρω στις πέντε το απόγευμα ένα λευκό φορτηγάκι εισβάλλει αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα στη Λας Ράμπλας, έναν πεζόδρομο μήκους περίπου 1,3 χιλιομέτρων στο κέντρο της πόλης. Στόχος του το πλήθος που κάνει αμέριμνο τη βόλτα του.

Κάνοντας ζικ-ζακ το φορτηγάκι θερίζει τον έναν μετά τον άλλο τους περαστικούς, που ουρλιάζουν από τρόμο. «Άνθρωποι εκτινάζονταν από το χτύπημα προς όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε μια αυτόπτης μάρτυς στην εφημερίδα El Pais.

Το φορτηγάκι θα συνεχίσει την κούρσα του θανάτου για κάπου μισό χιλιόμετρο και θα σταματήσει στην Pla de l’Os. Ο δράστης θα το σκάσει με τα πόδια. Οι αρχές διαπιστώνουν ότι το φορτηγάκι ανήκει σε μια εταιρεία ενοικίασης οχημάτων. Ένα δεύτερο φορτηγάκι, που ενδέχεται να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν οι δράστες ως όχημα διαφυγής εντοπίστηκε στο Βικ, κάπου 80 χιλιόμετρα από τη Βαρκελώνη.

Λίγες ώρες αργότερα η τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» θα αναλάβει την ευθύνη της επίθεση μέσω του πρακτορείου του Amaq. Γίνεται λόγος για πολλούς δράστες.

Γύρω στις οκτώμιση το βράδυ τοπική ώρα ένα αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε δύο αστυνομικούς σ’ ένα μπλόκο στο Sant Just Desvern, ένα βόρειο προάστιο της Βαρκελώνης. Ένα άτομο θα πέσει νεκρό. Αρχικά οι αρχές λένε ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με το μακελειό στη Λας Ράμπλας. Αργότερα όμως θα διαπιστώσουν ότι ο νεκρός στο όχημα ήταν ο ιδιοκτήτης του ΙΧ, που καθόταν στη θέση του συνοδηγού και είχε υποκύψει σε τραύματα από μαχαίρι, όχι από αστυνομικά πυρά. Άρα ο οδηγός διαφεύγει. 

Τι γνωρίζουμε για τους δράστες

Τα ονόματα και τις φωτογραφίες των τεσσάρων υπόπτων τρομοκρατών που σχετίζονται με την επίθεση στον πεζόδρομο της Λα Ράμπλα στο κέντρο της Βαρκελώνης, έδωσε στη δημοσιότητα η ισπανική ομοσπονδιακή αστυνομία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο δράστης της χθεσινής επίθεσης είναι νεκρός. Σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών στην παραλιακή πόλη  Καπρίλς, και η στιγμή του θανάτου του έχει καταγραφεί από την κάμερα ενός Βρετανού.

Η ισπανική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους Μούσα Ουκαμπίρ (αδερφό του Ντρις Ουκαμπίρ που είχε νοικιάσει το λευκό βαν), Σαΐντ Ααλαά, Μοχαμέντ Χισαμί και Γιουνές Αμπουγιακούμπ, οι οποίοι φέρονται να συμμετείχαν στην οργάνωση και στην εκτέλεση του τρομοκρατικού χτυπήματος στο κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας.

Μούσα Ουκαμπίρ, Σαΐντ Ααλαά, Μοχαμέντ Χισαμί, Γιουνές Αμπουγιακούμπ (από αριστερά προς δεξιά)

Και οι τέσσερις είναι μαροκινής καταγωγής, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία, το τρομοκρατικό γκρουπ που σχεδίασε και εκτέλεσε το χτύπημα στο κέντρο της Βαρκελώνης, απαρτίζεται από τουλάχιστον 12 άτομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο 24χρονος Χισαμί και ο 22χρονος Αμπουγιακούμπ κατοικούν σε μία μικρή πόλη στη Βόρεια Ισπανία, ενώ ο 18χρονος Ααλαά και ο 17χρονος Ουκαμπίρ κατοικούν στο χωριό Ribes de Freser.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι σκοτώθηκαν πέντε δράστες, οι τρεις εκ των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ έχουν γίνει και τρεις συλλήψεις. Ένας από τους συλληφθέντες είναι ο 28χρονος Ντρις Ουκαμπίρ, ο οποίος νοίκιασε το λευκό βαν που χρησιμοποιήθηκε για την πολύνεκρη επίθεση στη Las Ramplas.

Οι ισπανικές αρχές πιστεύουν ότι είχαν νοικιαστεί δύο βανάκια στο όνομα του Ντρις Ουκαμπίρ, καθώς το τρομοκρατικό δίκτυο είχε οργανώσει ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα, πιθανόν με τη χρήση και εκρηκτικών μηχανισμών.

Ετοίμαζαν και άλλο χτύπημα με βουτάνιο; 

Ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν δήλωσε σήμερα σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι πιθανό ότι οι τρομοκράτες είχαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας. 

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου.

Η έκρηξη στο Αλκανάρ

Η πόλη Αλκανάρ, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, αναστατώνεται γύρω στις 11:15 το βράδυ της Τετάρτης τοπική ώρα (πριν την επίθεση στη Λας Ράμπλας) από μια ισχυρή έκρηξη. Ενας άνθρωπος χάνει τη ζωή του και άλλοι έξι τραυματίζονται. 

(Φωτογραφίες rtve.es)

Στο σπίτι βρέθηκαν πάνω από 20 φιάλες βουτανίου.Μια δεύτερη έκρηξη ακολούθησε όταν έφθασαν στο σημείο δυνάμεις της πυροσβεστικής, ασθενοφόρα και περιπολικά με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι αστυνομικοί και δύο πυροσβέστες την ώρα που έψαχναν ανάμεσα στα ερείπια.Πηγή της αστυνομίας ανέφερε ότι οι ένοικοι του σπιτιού πιθανότατα ετοίμαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας τις φιάλες με το αέριο.

Η επόμενη μέρα

Μετά την διεθνή κατακραυγή για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία από τους ισλαμιστές του ISIS , οι ισπανικές αρχές εντείνουν με την βοήθεια των συμμάχων τους τις προσπάθειές τους να  εξαθρώσουν την 12 μελή ομάδα που πιστεύεται πως σχεδίασε και υλοποίησε τα χτυπήματα στην Καταλονία. Οι ειδικοί εκτιμούν πως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και πως ο “φόρος αίματος” θα ήταν σαφέστατα μεγαλύτερος εάν οι τζιχαντιστές υλοποιούσαν πλήρως τα σχέδιά τους.

Τις επόμενες μέρες θα φανεί εάν είχαν δίκιο αφού οι αρχές αναζητούν τους τέσσερις  υπόπτους με την ελπίδα πως μέσω αυτών θα συλλέξουν πληροφορίες και θα εξαθρώσουν οριστικά τον “πυρήνα” του ISIS που αιματοκύλισε και σκόρπισε τον τρόμο στη Βαρκελώνη.


σχετικα αρθρα