Την κατάργηση αμφιλεγόμενης νομικής διάταξης η οποία είχε θεσπιστεί πριν από 23 χρόνια και επέτρεπε σε άνδρες να παντρεύονται ανήλικα κορίτσια σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης πέρασε ομόφωνα το Κογκρέσο του Ελ Σαλβαδόρ.

Παρότι στην κεντροαμερικανική χώρα είναι παράνομο να τελούνται γάμοι προσώπων κάτω των 18 ετών, η εξαίρεση αυτή ίσχυε από το 1994, επιτρέποντας σε ανήλικα κορίτσια που κυοφορούσαν να παντρεύονται, με την έγκριση των κηδεμόνων τους.

Ακτιβιστές και ακόμη και η κυβέρνηση όμως έκριναν ότι αυτή η νομική διάταξη αποδείχθηκε προβληματική, ειδικά στις φτωχές αγροτικές περιοχές, όπου πολλές ντροπιασμένες οικογένειες πάντρευαν τις κόρες τους με τους βιαστές τους ώστε τα κορίτσια να μην αναγκαστούν να μεγαλώσουν μόνα τους παιδιά.

Για τη Μαρία ντε Μεχία, στέλεχος της UNICEF, «αυτή η μεταρρύθμιση είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να αρχίσει μια αλλαγή συμπεριφοράς» στη χώρα. «Πρόκειται για ένα ζήτημα κουλτούρας, που έχει τις ρίζες τους στις πατερναλιστικές πολιτικές διακρίσεων έναντι των κοριτσιών» στο Ελ Σαλβαδόρ, προσέθεσε.

Περίπου 22.000 ανήλικες ή ανήλικοι έχουν παντρευτεί ή συζούν με τον ή την σύντροφό τους στο Ελ Σαλβαδόρ, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UNICEF, έγιναν πάνω από 25.000 γεννήσεις από ανήλικες μητέρες στο Ελ Σαλβαδόρ το 2015.