Απορρίφθηκε από δικαστή του Λος Άντζελες η αίτηση να σταματήσει η δίωξη για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκου σε βάρος του γαλλοπολωνού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, κάτι που ζητούσαν ο κατηγορούμενος και το θύμα.

«Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση αυτή είναι φυγάς που αρνείται να εκτελέσει τις διαταγές των δικαστηρίων», γράφει στην απόφασή του ο δικαστής Σκοτ Γκόρντον. Σύμφωνα με τον δικαστή, αν και το κλείσιμο της υπόθεσης θα ήταν επωφελές για το θύμα, τη Σαμάνθα Γκάιμερ, «η κοινωνία έχει συμφέρον να αποδοθεί αδέκαστη δικαιοσύνη, κάτι που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί παρά με τη συνέχιση της δίωξης».

Η Σαμάνθα Γκάιμερ, 54 ετών σήμερα και 13 ετών την εποχή που συνέβησαν τα γεγονότα, είχε ζητήσει τον Ιούνιο από το δικαστήριο να «κλείσει την υπόθεση αυτή», λέγοντας πως οι ατέρμονες διαδικασίες υπονομεύουν τη ζωή της και πως έχει συγχωρήσει τον δράστη της επίθεσης εναντίον της.

Σύμφωνα με τον δικαστή, οι δηλώσεις αυτές αποδεικνύουν, αντίθετα, πως η άρνηση του κατηγορουμένου να πειθαρχήσει στις διαταγές του δικαστηρίου και να παρουσιαστεί ενώπιόν του προκειμένου να καταδικαστεί, είχε μια «μακρά και τραυματική» επίπτωση στη ζωή της κ. Γκάιμερ.

Στην απόφασή του ο δικαστής Γκόρντον αναφέρει επίσης πως ο Πολάνσκι, «μέσω των δικηγόρων του, εξακολουθεί τις επιθέσεις εναντίον κάθε δικαστή που επιφορτίζεται με την υπόθεση [...] Μια τέτοια συμπεριφορά δεν αποτελεί βάση για το κλείσιμο των διώξεων», καταλήγει.

Ο δικηγόρος του σκηνοθέτη ταινιών όπως η Τσαϊνατάουν ή το Μωρό της Ρόζμαρι, Χάρλαντ Μπράον, είπε ότι «δεν καταλαβαίνει» την απόφαση του δικαστή: «γιατί το (δικαστικό) σύστημα δεν μπορεί να τελειώνει με μια πολύ απλή κατάσταση;» είπε, καταγγέλλοντας «την τρέλα γύρω από αυτή την υπόθεση».

Επανέλαβε πως, κατά την εκτίμησή του, η αντιδικία μπορεί να επιλυθεί με την ακύρωση ενός εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πολάνσκι και επιτρέποντάς του να έλθει στο Λος Άντζελες προκειμένου να καταδικαστεί σε φυλάκιση 334 ημερών, ποινή την οποία ο σκηνοθέτης έχει ήδη εκτίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία.

Ο σκηνοθέτης, που έλαβε βραβείο Όσκαρ για την ταινία Ο πιανίστας, πέρασε δύο μήνες στη φυλακή στην Ελβετία και στη συνέχεια οκτώ μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ, μετά τη σύλληψή του στη Ζυρίχη το 2009, βάσει ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης της αμερικανικής Δικαιοσύνης.