current views are: 13

21 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση14:45

Νεκρός από πυρά αστυνομικών ο μακελάρης της Βαρκελώνης – Φορούσε ζώνη με εκρηκτικά

Σκοτώθηκε και ο καταζητούμενος ιμάμης στην έκρηξη την περασμένη Τετάρτη

Δημοσίευση 14:45’

Σκοτώθηκε και ο καταζητούμενος ιμάμης στην έκρηξη την περασμένη Τετάρτη

Οι ισπανικές αρχές σκότωσαν τον οδηγό του Βαν που σκόρπισε την περασμένη Πέμπτη το θάνατο στον τουριστικό πεζόδρομο Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης, μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ και επιβεβαίωσε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε κωμόπολη της Καταλονίας. Στους 15 οι νεκροί από το τρομοκρατικό χτύπημα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.  Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε πως και ο καταζητούμενος ιμάμης σκοτώθηκε κατά την έκρηξη σε σπίτι έξω από τη Βαρκελώνη λίγες ώρες πριν την επίθεση της περασμένης Πέμπτης. 

Το όνομα του δράστη είναι Γιουνές Αμπουγιακούμπ, ο οποίος είναι 22 ετών και έχει καταγωγή από το Μαρόκο. Ο μακελάρης της Βαρκελώνης σκοτώθηκε σε αστυνομική επιχείρηση εντός της πόλης από την ισπανική αστυνομία. Όπως μετέδωσε η εφημερίδα La Vanguardia, ο άνδρας ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά και οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν για να τον ακινητοποιήσουν. 

Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε πως διεξάγεται αυτή η αστυνομική επιχείρηση 45 χιλιόμετρα δυτικά της Βαρκελώνης. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε ο ύποπτος που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, ενώ πριν οι αστυνομικοί ανοίξουν πυρ εναντίον του φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως συνεχίζεται η αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών του δράστη. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην μεταδίδουν τις θέσεις όπου υπάρχουν αστυνομικά μπλόκα. 

Νωρίτερα, η αστυνομία εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση όπου επισυνάπτει και τέσσερις φωτογραφίες του Αμπουγιακούμπ, οι τρεις εκ των οποίων είναι από κάμερα ασφαλείας και έχουν καταγραφεί πριν την επίθεση. 

Ο νεαρός Μαροκινός, σύμφωνα με την περιγραφή των ισπανικών αρχών «είναι κανονικής σωματικής διάπλασης, έχει ύψος περίπου 1,80μ., σκοτεινά χαρακτηριστικά, κοντό μαλλιά και ίσως έχει μούσι».

Νεκρός και ο ιμάμης

Την ίδια ώρα, η αστυνομία της Καταλονίας επιβεβαίωσε πως και ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, του οποίου τα ίχνη αναζητούσε, σκοτώθηκε στην έκρηξη που σημειώθηκε σε σπίτι στην πόλη Αλκανάρ το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Πρόκειται για το σπίτι στο οποίο βρέθηκαν 120 φιάλες βουτανίου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι σχεδιαζόταν μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα El Pais, ο Ες Σάτι τα τελευταία δύο χρόνια είχε μεταβεί στο Βέλγιο, αλλά και το Μαρόκο και τη Γαλλία και φέρεται να ήταν σε επαφή με ένα ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους. Στο παρελθόν ο Ες Σάτι είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης για αδικήματα, όπως μετέδωσαν ισπανικά μέσα. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω» ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές, διέμεινε «στο Μέχελεν από τον Ιανουάριου έως τον Μάρτιο του 2016», είπε ο Μπόντε, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο VRT.


σχετικα αρθρα