current views are: 9

21 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση14:56

Μαγευτικές εικόνες από την πρώτη ολική έκλειψη Ηλίου μετά από 99 χρόνια στις ΗΠΑ!

Τεράστιο ενδιαφέρον από πολίτες και ερασιτέχνες αστρονόμους

Δημοσίευση 14:56’

Τεράστιο ενδιαφέρον από πολίτες και ερασιτέχνες αστρονόμους

Μαγικές εικόνες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες σε 14 Αμερικανικές Πολιτείες από την ολική έκλειψη του ηλίου, ο οποίος «κρύφτηκε» για λίγες στιγμές πίσω από τη Σελήνη.

Για λίγα δευτερόλεπτα, η μέρα έγινε νύχτα κατά μήκος μιας λωρίδας που διατρέχει 14 αμερικανικές πολιτείες, καθώς η Σελήνη πέρασε ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, σχηματίζοντας σκιά πλάτους σχεδόν 110 χλμ. που «ταξίδεψε» από το ‘Ορεγκον στο βορειοδυτικό άκρο των ΗΠΑ έως τη Νότια Καρολίνα στην άλλη πλευρά της χώρας, διασχίζοντας συνολικά 14 πολιτείες μέσα σε δύο ώρες.

Το φαινόμενο άρχισε να γίνεται ορατό στην πολιτεία Όρεγκον, στις δυτικές ΗΠΑ, από τις 09:05 τοπική ώρα (19:05 ώρα Ελλάδας). Η έκλειψη ήταν ολική 75 λεπτά αργότερα, ενώ στη μικρή πόλη Μάντρας της ίδιας πολιτείας έπεσε σκοτάδι για 2 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα.

Συνολικά τουλάχιστον 12 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, που ζουν σε μια λωρίδα πλάτους 113 χιλιομέτρων, η οποία διατρέχει 14 αμερικανικές Πολιτείες μπόρεσαν να δουν την ολική έκλειψη ηλίου.

Η ζήτηση στα ξενοδοχεία των περιοχών όπου ήταν καλύτερη η παρακολούθηση του φαινομένου ήταν ιδιαίτερα αυξημένη εδώ και ένα χρόνο.

Η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου στις ΗΠΑ, θα σημειωθεί στις 8 Απριλίου 2024 από το Τέξας έως το Μέιν.

Οι εκλείψεις της σελήνης και του ηλίου αναπαράγονται ακολουθώντας έναν κύκλο 18 ετών και 11 ημερών, φαινόμενο ήδη γνωστό στην αρχαιότητα. Ετησίως σημειώνονται τέσσερις με επτά εκλείψεις ηλίου και σελήνης, από τις οποίες τουλάχιστον δύο ηλιακές και δυο σεληνιακές.


σχετικα αρθρα