current views are: 8

21 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση20:03

Γιουνές Αμπουγιακούμπ: Ποιος ήταν ο μακελάρης της Βαρκελώνης που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά

Πως με την καθοδήγηση του Ιμάμη απέρριψε τον ισπανικό τρόπο ζωής και έγινε βαθιά θρησκευόμενος

Δημοσίευση 20:03’

Πως με την καθοδήγηση του Ιμάμη απέρριψε τον ισπανικό τρόπο ζωής και έγινε βαθιά θρησκευόμενος

Ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, που ήταν για αρκετές ώρες ο νούμερο 1 καταζητούμενος στην Ισπανία έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά

Ο νεαρός με καταγωγή από το Μαρόκο φέρεται σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές πως ήταν ο οδηγός του βαν που σκόρπισε το θάνατο στην περιοχή Λα Ράμπλας. 

Νωρίτερα η αστυνομία με ανακοίνωση της περιέγραφε γλαφυρά το μέγεθος της απειλής που ο Γιούνες Αμπουγιακούμπ συνιστούσε για τους πολίτες. 

«Είναι επικίνδυνος και μπορεί να είναι οπλισμένος. Καταζητείται ως ο φερόμενος δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη στις 17 Αυγούστου. Ήταν ο οδηγός του βαν», ανέφερε η ανακοίνωση.

Και πράγματι οι αστυνομικοί φαίνεται πως επιβεβαιώθηκαν καθώς όπως μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης όταν ο 22χρονος εντοπίστηκε σε κωμόπολη (Σουμπιράτς) της Ισπανίας φορούσε ζώνη με εκρηκτικά (μένει να αποδειχθεί αν ήταν αληθινά ή όχι). 
Μάλιστα πριν οι αστυνομικοί ανοίξουν πυρ εναντίον του φώναξε ο «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». 

Ποιός ήταν ο Γιούνες Αμπουγιακούμπ

Ποιός όμως είναι ο νεαρός Γιουνές Αμπουγιακούμπ που έφτασε στα 22 του χρόνια να συνιστά τεράστια απειλή για μία ευρωπαϊκή χώρας;
Ο νεαρός με καταγωγή από το Μαρόκο σύμφωνα με τη μητέρα του Hann Ghanim δεν είναι ο εγκέφαλος της επίθεσης αλλά «θύμα» αφού του έγινε «πλύση εγκεφάλου» από τον Ιμάμη. 

«Θέλω να έρθει να με δει, να σταματήσει αυτό που κάνει, θα προτιμούσα να βρίσκεται στη φυλακή παρά να είναι νεκρός», είπε η μητέρα του νεαρού.

«Είναι παιδιά, είναι πολύ νέα και πιστεύουμε ότι υπήρχε ένας ιθύνων νους που τους έκανε πλύση εγκεφάλου», τόνισε η Φατίμα Αμπουγιακούμπ και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι δεν πιστεύει ότι αυτά τα παιδιά «είναι το πρόβλημα». «Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι τι τους είπαν, τι τους δίδαξαν. Θα του έλεγα να παραδοθεί και να πει την αλήθεια».

Φωτογραφία: Συγγενείς του 22χρονου Γιούνες Αμπουγιακούμπ

Πώς άλλαξε

Ο 22χρονος τρομοκράτης αρνήθηκε – σύμφωνα με τη Daily Mail –  σφίξει το χέρι του με γυναίκες από το σόι του καθώς γινόταν ολοένα και πιο «ευσεβής» (θρησκευτικά αφοσιωμένος).

Ο νεαρός που προηγουμένως, πριν τη ριζοσπαστικοποίηση του, επισκεπτόταν νυχτερινά κέντρα, έπινε αλκοόλ βρέθηκε να αγοράζει τη βιογραφία του Προφήτη Μωάμεθ και κοσμούσε τους τείχους του σπιτιού του με σελίδες από το Κοράνι. 

Συγγενείς και φίλοι λένε πως μεταμορφώθηκε από ένα χαλαρό, τυπικό έφηβο που εργαζόταν σκληρά πουλώντας παπούτσια σε ένα φανατικό θρησκευόμενο.

 

Φωτογραφία: Η μητέρα του νεαρού που είχε παρουσιαστεί στα ΜΜΕ ζητώντας από το γιο της να παραδοθεί

Δείγματα ριζοσπαστικοποίησης

«Μέχρι το περασμένο έτος ο Γιούνες ήταν απόλυτα φυσιολογικός. Όμως όταν μας επισκέφθηκε νωρίτερα μέσα στο έτος αρνήθηκε να σφίξει τα χέρια μας» εξομολογείται ξαδέρφη του ζητώντας να μην κατονομαστεί. 

«Άνοιξα την πόρτα και είδα τον Γιούνες και τον Μοχάμεντ σε μοτοσικλέτες. Κανένας στην οικογένεια δεν ήξερε ότι θα ερχόντουσαν. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που τους είδαμε», προσθέτει. 

Πριν την αλλαγή στη συμπεριφορά του ο Γιούνες έπινε αλκοόλ και είχε αντιταχθεί στους ισλαμικούς νόμους ανέφεραν συγγενείς του. 

«Ο Γιούνες που ήταν πολύ ντροπαλός, φαινόταν να έχει κλειστεί στον εαυτό του τους τελευταίους μήνες», λέει γείτονας του. 

«Δεν είχε κοπέλα και δεν έβγαινε πια. Ήταν ένα κανονικό παιδί αλλά σύντομα άλλαξε», πρόσθεσε. 

Φωτογραφία: Ως οδηγός αυτού του βαν, ο Γιούνες αιματοκύλησε τη Βαρκελώνη 

Άλλαξε στην Ισπανία

Ο παππούς του απολογήθηκε για τις πράξεις του εγγονού του ενώ η θεία του Φατιμά έλεγε: «Δεν τον λυπάμαι. Ακόμα και αν τον πιάσουν και τον σκοτώσουν».

Ο 80χρονος παππούς του είπε στην El Pais: «Ένα είναι το σίγουρο, ο εγγονός μου δεν ριζοσπαστικοποιήθηκε εδώ (σ.σ. στο Μαρόκο) αλλά του έγινε πλύση εγκεφάλου στην Ισπανία.

Στο ίδιο πνεύμα θεία του έλεγε: «Ό,τι τον άλλαξε συνέβη στην Ευρώπη, όχι εδώ».

«Αυτά τα αγόρια δεν ήξεραν καν να διαβάζουν στα Αραβικά», προσθέτει.

 


σχετικα αρθρα