current views are: 11

22 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση07:48

Σεισμός στην Ιταλία: Σώα τα αδελφάκια που είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια – Εικόνες καταστροφής

Τις πληγές του μετράει το νησί της Ίσκια μετά τον φονικό σεισμό 4 Ρίχτερ που άφησε πίσω του δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, αγνοούμενους, παγιδευμένους και ερείπια… Κάτω από αυτά βρέθηκε σώο ένα μωράκι μόλις 7 μηνών, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού των κατοίκων της περιοχής που επλήγη.

Δημοσίευση 07:48’

Τις πληγές του μετράει το νησί της Ίσκια μετά τον φονικό σεισμό 4 Ρίχτερ που άφησε πίσω του δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, αγνοούμενους, παγιδευμένους και ερείπια… Κάτω από αυτά βρέθηκε σώο ένα μωράκι μόλις 7 μηνών, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού των κατοίκων της περιοχής που επλήγη.

Τις πληγές του μετράει το νησί της Ίσκια μετά τον φονικό σεισμό 4 Ρίχτερ που άφησε πίσω του δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, αγνοούμενους, παγιδευμένους και ερείπια… Κάτω από αυτά βρέθηκε σώο ένα μωράκι μόλις 7 μηνών, ενώ ύστερα από πολύωρη επιχείρηση απεγκλωβίστηκαν και τα δύο ακόμα αδελφάκια του.

Σοκάρουν οι εικόνες μετά το πέρασμα του Εγκέλαδου, Αν και η σεισμική δόνηση ήταν ασθενής, προκάλεσε πολλές ζημιές διότι το εστιακό βάθος της ήταν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Περισσότερες ζημιές έχει υποστεί το χωριό Καζαμιτσιόλα, στο βόρειο τμήμα του νησιού. Εκεί κατέρρευσαν έξι κτίρια και από τα ερείπια ενός οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό ένα μωράκι μόλις επτά μηνών. Στα ερείπια του σπιτιού είχαν παγιδευτεί, τα δύο αδελφάκια του βρέφους και οι γονείς. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού του ενός παιδιού και των γονιών του διήρκησε 15 ώρες, ενώ στη συνέχεια οι πυροσβέστες κατάφεραν να βγάλουν και τα δύο ακόμα παιδιά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Reppublica, οι διασώστες είχαν επικοινωνία με την μητέρα και τα παγιδευμένα παιδιά και τους έδιναν νερό. Στο βίντεο – πριν από τον εγκλωβισμό τους – ακούγονται να τους λένε: «Έχουμε σώσει τον αδερφούλη σας» και «ερχόμαστε και για εσάς».

Νεκροί, όπως μεταδίδει η La Reppublica, είναι ένας ηλικιωμένος που χτυπήθηκε από το καμπαναριό μιας εκκλησίας που κατέρρευσε και μία γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή μέσα στα ερείπια. 

Γιατί έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας διευκρίνισε ότι το τελικό μέγεθος του σεισμού είναι 4,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο και εξήγησε πως το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ηφαιστειακό περιβάλλον όπου βρίσκεται η Ισκια (πολύ κοντά στον Βεζούβιο της Νάπολης) είχε ως αποτέλεσμα ένας μικρός σεισμός να έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην επιφάνεια. 

Παράλληλα, είπε ο κύριος Λέκκας, οι σεισμοί αυτού του είδους έχουν εξαιρετικά γρήγορη επιτάχυνση, αν και δεν έχουν διάρκεια, γεγονός που καταπονεί περισσότερο τα κτίρια.

Η διάταξη των μετασεισμών ακολουθεί μια γραμμική πορεία, που σημαίνει ότι το ρήγμα διχοτομεί την Ίσκια και σε συνδυασμό με τις παλιές κατασκευές επέφερε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κύριος Λέκκας και επισήμανε πως είναι «πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι κύριος». 

Είναι σεισμός σε ηφαιστειακό περιβάλλον, με μικρό βάθος, που θα έχει συνέχεια γιατί είναι όλα ανοιχτά, τόνισε αλλά πρόσθεσε πως δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό, της τάξης των έξι Ρίχτερ, αλλά μικρούς, καταστροφικούς σεισμούς καθώς το γεωλογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Οι σεισμοηφαιστειακές ακολουθίες διαρκούν αρκετούς μήνες, όπως το 2011 στην Σαντορίνη, που είχαν κρατήσει ένα χρόνο περίπου, πρόσθεσε και επισήμανε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τι να περιμένουμε.

“Θαύμα”!

Μία συγκλονιστική φωτογραφία, όπου οι πυροσβέστες βγάζουν σώο το 7 μηνών βρέφος που είχε παγιδευτεί για περισσότερες από επτά ώρες στα χαλάσματα του σπιτιού του.

Μάλιστα η Πυροσβεστική μέσω twitter δημοσίευσε τη συγκεκριμένη στιγμή, γράφοντας: «θαύμα».

Το βρέφος μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο, μαζί και η έγκυος μητέρα του, ενώ το έργο των πυροσβεστών συνεχίζεται για να σωθούν και τα άλλα δύο αδέλφια του μικρού Πασκουάλε.

Αναθεώρηση του μεγέθους

Η πρώτη εκτίμηση ήταν πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αλλά επιφανειακός και γι’ αυτό προκλήθηκαν τόσες ζημιές.

Tο Ιταλικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Γεωφυσικής αναθεώρησε την ένταση του σεισμού στο νησί Ίσκια στους 4 βαθμούς.


σχετικα αρθρα