current views are: 7

22 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση10:20

Αποκλεισμός της Τουρκίας από την Interpol;

Πολιτικοί σχεδόν όλων των γερμανικών κομμάτων θέτουν ζήτημα ακόμα και αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ιντερπόλ μετά τη σύλληψη του τουρκογερμανού συγγραφέα Ακάνλι στην Ισπανία. Στο ναδίρ οι γερμανοτουκρικές σχέσεις.

Δημοσίευση 10:20’

Πολιτικοί σχεδόν όλων των γερμανικών κομμάτων θέτουν ζήτημα ακόμα και αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ιντερπόλ μετά τη σύλληψη του τουρκογερμανού συγγραφέα Ακάνλι στην Ισπανία. Στο ναδίρ οι γερμανοτουκρικές σχέσεις.

Πολιτικοί σχεδόν όλων των γερμανικών κομμάτων θέτουν ζήτημα ακόμα και αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ιντερπόλ μετά τη σύλληψη του τουρκογερμανού συγγραφέα Ακάνλι στην Ισπανία. Στο ναδίρ οι γερμανοτουκρικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την DW, μετά την προσωρινή κράτηση του τουρκογερμανού αντικαθεστωτικού συγγραφέα Ντογκάν Ακάνλι στην Ισπανία από την Ιντερπόλ, με διεθνές ένταλμα που εξέδωσε η Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Στέφαν Χάρμπαρτ έθεσε ζήτημα αποκλεισμού της Τουρκίας από την Ιντερπόλ. Μιλώντας στο Reuters τόνισε ότι «σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι υποψίες τότε θα πρέπει να συζητηθεί ένας αποκλεισμός της Τουρκίας από τις διεθνείς διαδικασίες της Ιντερπόλ».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ υπάρχουν υποψίες ότι η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί την Ιντερπόλ για να φιμώσει επικριτές της. «Αν αποδειχθεί αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τα υπόλοιπα μέλη της Ιντερπόλ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Από την πλευρά του ο δικηγόρος του τουρκογερμανού συγγραφέα Ιλίας Ουγιάρ δήλωσε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι ο πελάτης του έπεσε θύμα μιας «στημένης υπόθεσης». Ο ίδιος ο Ντογκάν Ακάνλι τόνισε χθες σε συνέντευξή του ότι δεν φανταζόταν πως το χέρι της τουρκικής ηγεσίας μπορούσε να φθάσει μέχρι την Ισπανία.

Το περασμένο Σάββατο ο Ντογκάν Ακάνλι συνελήφθη με τη βοήθεια της Ιντερπόλ κατά τη διάρκεια διακοπών στην Γρανάδα από την ισπανικές αρχές μετά από αίτημα της Τουρκίας, στην οποία ο συγγραφέας κατηγορείται για ληστεία μετά φόνου. Αφέθηκε ωστόσο ελεύθερος ένα 24ωρο αργότερα, με περιοριστικούς όρους, χάρη και στην παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Στο ζήτημα αναφέρθηκε σε συνέντευξή της και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία για «καταχρηστική προσφυγή» στην Ιντερπόλ.

Για συνέπειες στην τακτική της Τουρκίας μίλησε στην εφημερίδα Rheinische Post και ο χριστιανοδημοκράτης Χέρμπερτ Ρόιλ, υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, του μεγαλύτερου πληθυσμιακά γερμανικού κρατιδίου: «Είναι ανησυχητικό ότι η Τουρκία κάνει κατάχρηση ενός διεθνούς αστυνομικού οργανισμού για να συλλάβει έναν αντικαθεστωτικό στην Ευρώπη. Θα πρέπει να εξεταστεί από κοινού με τις υπηρεσίες της Ιντερπόλ πώς μπορεί να αποτραπεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».

Στο ίδιο κλίμα ήταν οι δηλώσεις και του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας Μπόρις Πιστόριους: «Η Ιντερπόλ δεν είναι self service, να παίρνεις ότι θέλεις. Τόσο η Ιντεπόλ όσο και οι χώρες που καλούνται να εκδώσουν υπόπτους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της Αριστεράς Αντρέι Χούνκο έκανε λόγο για «ελλείψεις στο σύστημα της Ιντερπόλ και τάχθηκε υπέρ της ενδελεχούς εξέτασης ενταλμάτων σύλληψης από τον διεθνή αστυνομικό μηχανισμό. Παράλληλα ο αριστερός βουλευτής ζήτησε την ενίσχυση του προσωπικού της Ιντερπόλ.

Γκάμπριελ: «Θα ενισχύσουμε αντιπολιτευτικές φωνές στην Τουρκία»

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που δέχθηκε το Σαββατοκύριακο σφοδρότατη επίθεση από τον πρόεδρο Τ. Ερντογάν, επειδή απέρριψε την παρέμβαση του τούρκου προέδρου στις γερμανικές εκλογές, τόνισε σε εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πολιτική στην πόλη Πέρλ, ότι μελλοντικά η Γερμανία θα «συνεργαστεί στενότερα» με εκείνους που δεν τάσσονται στο πλευρά του τούρκου προέδρου: «Περισσότεροι από τους μισούς Τούρκος έχουν δημοκρατικές πεποιθήσεις και δεν στήριξαν τον Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρώ ότι πολλοί στην Τουρκία ελπίζουν ότι η Ευρώπη και η Γερμανία θα στηρίξουν τη Δημοκρατία στην Τουρκία και δεν θα παραμείνουν απλοί θεατές των εξελίξεων. Είναι λυπηρό ότι ο πρόεδρος Ερντογάν για να τονώσει τον τουρκικό εθνικισμό θέτει σε κίνδυνο την ιστορική φιλία Γερμανίας-Τουρκίας».

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε προσωπικές απειλές σε βάρος της συζύγου του, που προέρχονταν προφανώς από οπαδούς του τούρκου προέδρου στη Γερμανία, κάνοντας λόγο για παρενόχληση: «Όταν ο αρχηγός ενός κράτους επιτίθεται με αυτό τον τρόπο εναντίον ατόμων, τότε υπάρχουν δυστυχώς άνθρωποι που νομίζουν ότι έχουν το δικαίωμα να οργανώσουν ακόμα και επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο».


σχετικα αρθρα