Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ληφθούν «ταχείες και σαφείς αποφάσεις όσον αφορά την κρίση (χρέους) στην ευρωζώνη» στη σύνοδο της Πέμπτης, σε δηλώσεις του σήμερα στη Βαρσοβία.
«Οι αυριανές διαδικασίες γίνονται με κάποια καθυστέρηση. Είναι σημαντικό το Eurogroup να βρει λύσεις ή ιδέες για λύσεις που να αφορούν το σύνολο της ευρωζώνης και όχι μόνο την Ελλάδα», είπε ο Τουσκ.

«Ο χρόνος είναι αμείλικτος και είναι ορατές οι ενδείξεις που εκδηλώνονται και σε άλλες χώρες», σχολίασε ο κ. Τουσκ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ, η οποία επισκέπτεται τη Βαρσοβία.

Η Πολωνία, η οποία ανέλαβε την 1η Ιουλίου την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ και δε θα μπορέσει να λάβει μέρος στις εργασίες της Ευρωομάδας εάν δεν υπάρξει ομόφωνη συμφωνία ανάμεσα στις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει ένα δεύτερο πακέτο δανεισμού για την Ελλάδα, με σημείο τριβής να αποτελεί τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών.