Αντικειμενική και σχετικά θετική χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Τσβέταν Τσβετάνοφ, την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Ελέγχου (CVM).
Αφού επισήμανε ότι η έκθεση είναι ευθυγραμμισμένη με τις προσδοκίες των τελευταίων τεσσάρων ετών, ο κ. Τσβετάνοφ, σύμφωνα με το "Sofia News Agency", έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι στην έκθεση επισημαίνεται η πολιτική βούληση της βουλγαρικής πλευράς για μεταρρυθμίσεις, την τελευταία διετία, από τότε δηλαδή που, όπως τόνισε, ανήλθε στην εξουσία το κόμμα GERB.

Ο Βούλγαρος υπουργός, ο οποίος έχει πολλές φορές χρησιμοποιήσει "σκληρή γλώσσα" κριτικής για τη λειτουργία των Δικαστηρίων, σημείωσε ότι οι περισσότερες από τις συστάσεις της έκθεσης αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό τομέα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως σημάδι προόδου.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εστιάζει περισσότερο στη Βουλγαρία από ό,τι στη Ρουμανία, ο κ. Τσβετάνοφ υπογράμμισε ότι η έκθεση του 2010 για τη Ρουμανία ήταν "πολύ χειρότερη".

"Μπορούμε να πούμε ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία είναι στο ίδιο επίπεδο, που είναι καλή προοπτική και για τις δύο χώρες", πρόσθεσε.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιοποιήθηκε σε μια συγκυρία, στην οποία το κυβερνών κόμμα GERB θα κληθεί να αντιμετωπίσει στη βουλή την ψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του που κατέθεσε η αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί τον κ. Τσβετάνοφ υπεύθυνο για την αποτυχία, όπως λέει, της πολιτικής στους τομείς της ασφάλειας και των εσωτερικών υποθέσεων.