ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα της Κομισιόν για Συνέδριο της Εσθονίας

Δημοσίευση 23 Αυγούστου 2017, 16:15 / Ανανεώθηκε 23 Αυγούστου 2017, 19:29
Μήνυμα της Κομισιόν για Συνέδριο της Εσθονίας
Facebook Twitter Whatsapp

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων η σημερινή και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε το δικό του μήνυμα, για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε ''αυτό που είμαστε, αυτό που είναι η ΕΕ''.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων η σημερινή και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς απέστειλε το δικό του μήνυμα, για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε ''αυτό που είμαστε, αυτό που είναι η ΕΕ''.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να υιοθετεί έτσι πλήρως τη θεματική του συνεδρίου της Εσθονικής προεδρίας, που ήταν προγραμματισμένο επ’ ευκαιρία της σημερινής ημέρας με τη συμμετοχή όλων των κρατών - μελών πλην Ελλάδας. 

«Η ευρωπαϊκή συνεργασία, ο πατριωτισμός και οι αξίες μας, μας κάνουν αυτό πού είμαστε. Ας απορρίψουμε τον ακραίο εθνικισμό που μας αποδυναμώνει όλους. Αυτό είναι η ΕΕ» επισημαίνει σε μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. 

«Στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα για τη σημασία των ευρωπαϊκών αξιών, της συνεργασίας και του πατριωτισμού. Να ποιοι είμαστε» τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, «ο πραγματικός πατριώτης είναι υπερήφανος για το έθνος του/της, χρειάζεται την ενότητα, τη συνεργασία, βλέπει τη δύναμη που υπάρχει στο συμβιβασμό και το διάλογο». 

Στη συνέχεια, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει: «Τι πρεσβεύει η Ένωση; Ας διαβάσω το Άρθρο 2 της Συνθήκης. «Η Ένωση έχει ιδρυθεί πάνω στις αξίες του σεβασμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ελευθερίας, δημοκρατίας, ισότητας, του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Αυτές οι αξίες είναι κοινές στα κράτη – μέλη σε μια κοινωνία που ο πλουραλισμός, η ισονομία, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επικρατούν».

Σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την απουσία της Ελλάδας στο συνέδριο

Την ίδια στιγμή που η Κομισιόν εκφράζει την στήριξή της στο συνέδριο της Εσθονίας, στα καθ' ημάς έχει ξεσπάσει σκληρή κόντρα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή να μην συμμετάσχει στο εν λόγω συνέδριο που ξεκίνησε σήμερα. 

«Σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει την οπτική της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η οποία είναι πως ο ναζισμός και ο κομμουνισμός δε θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ως τα δύο μέρη της ίδιας εξίσωσης»  υπογράμμισε ο κ. Κοντονής, υπερασπιζόμενος την απόφασή του. 

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ όπου σε ανακοίνωση τονίζει την απομόνωση στην οποία μας οδηγεί αυτή η απόφαση ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η ανακοίνωση επισήμανε μεταξύ άλλων: "Η απόφαση της Κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στο “Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού”, που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβάλλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας.Μια απόφαση που για άλλη μια φορά τονίζει την ελληνική ιδιαίτερότητα και μας οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση". 

Θέση για το θέμα πήρε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ όπου μέσω του εκπροσώπου τύπου του κόμματος Παύλου Χρηστίδη τόνισε: «Όσοι δεν έχουν ιδέες για το σήμερα, συγκρούονται μόνο για το χθες. Είναι αρκετοί και από διαφορετικές κατευθύνσεις, όσοι θέλουν οι Έλληνες, να ξαναζήσουν έναν ακόμη διχασμό. Ή η Ελλάδα θα βυθιστεί σε αυτόν ή θα προχωρήσει μπροστά», αναφέρει, προσθέτοντας ότι πολλοί άνθρωποι και ο ίδιος εργάζονται για το δεύτερο.

«Είναι άνθρωποι κάθε γενιάς: παλιότεροι που βίωσαν την ιστορία και πίστεψαν στην εθνική συμφιλίωση, νεότεροι που αγωνίζονται για την ζωή τους και πιστεύουν σε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Στην περίοδο κατάχρησης του παρελθόντος, είμαι με αυτούς που ονειρεύονται το μέλλον»

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και το Ποτάμι. Όπως επισημαίνει το κόμμα σε σχετική ανακοίνωσή του, «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που θα απουσιάσει από την εκδήλωση της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., για τα ιστορικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κομμουνιστικά καθεστώτα».

«Οι χώρες που υπέφεραν από αυτά τα εγκλήματα πρωτοστατούν στην καταδίκη τους. Η Ελλάδα τα αρνείται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να εναρμονίζονται πλήρως με τις επιταγές των ισχυρών της Ευρώπης και ο κ. Τσίπρας να αναζητά συνεχώς την βοήθεια της κυρίας Μέρκελ, ταυτόχρονα όμως αθωώνουν τα εγκλήματα  σταλινισμού» σχολιάζει το Ποτάμι για να καταλήξει: «Στάλιν, Τσαουσέσκου, Γιαρουζέλσκι, Χόνεκερ καταδικάζονται στις χώρες τους, έχουν όμως την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Βοήθειά μας» καταλήγει το Ποτάμι. 

Τέλος το ΚΚΕ σχολιάζοντας την επιλογή της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στο συνέδριο στο Ταλίν της Εσθονίας επεσήμανε: 
"Ο πρωτόγονος και χυδαίος αντικομμουνισμός, που στηρίζεται από επιτελεία της ΕΕ και στον οποίο πρωτοστατεί η ΝΔ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι από κοινού φυσικά με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, πρέπει να συναντήσει τη σθεναρή αντίδραση του ελληνικού λαού, όπως και όλων των λαών της Ευρώπης".
"Η αυτονόητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν, φυσικά και δεν παραγράφει τις δικές του ευθύνες, αφού με τα παραπάνω κόμματα ψηφίζει τα αντιλαϊκά μνημόνια, ενώ ο αντισοβιετισμός και ο ιστορικός αναθεωρητισμός ήταν και είναι βασικό φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.