Μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, με φόντο τις Γερμανικές εκλογές.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε σήμερα τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι «αντιγράφει» τους ρατσιστές της Ακροδεξιάς, σε μια περίοδο που οι εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου επιτείνονται.

«Ο Γκάμπριελ δεν κάνει πρωτότυπες δηλώσεις. Μιλάει αντιγράφοντας την Ακροδεξιά και τους ρατσιστές», έγραψε ο κ. Τσελίκ σε αλλεπάλληλα οργισμένα μηνύματά του στο Twitter.

Ο Τούρκος υπουργός ανάρτησε τουλάχιστον 20 μηνύματα καταγγέλλοντας τη Γερμανία, αλλά και την Αυστρία. Οι σχέσεις της Βιέννης με την Άγκυρα έχουν επίσης επιδεινωθεί, ιδίως αφότου η αυστριακή κυβέρνηση απαγόρευσε επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, για να παραστεί σε συγκέντρωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

«Οι επιθέσεις των ρατσιστών, των φασιστών και των ισλαμοφοβικών δεν είναι τίποτα για την Τουρκία, πρόσθεσε ο Τσελίκ. Συνέχισε κατηγορώντας τον Γκάμπριελ ότι κάνει ό,τι μπορεί για να σαμποτάρει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιώνοντας τους ρατσιστές.

Την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός κατηγόρησε τους υποστηρικτές της τουρκικής κυβέρνησης ότι απείλησαν τη σύζυγό του επειδή «παρακινούνται» από τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο τον αντιμετώπισε πρόσφατα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο κ. Γκάμπριελ «δεν ξέρει τα όριά του», είχε δηλώσει το περασμένο Σάββατο ο Τ. Ερντογάν, και, απευθυνόμενος προσωπικά στον Γερμανό υπουργό, είπε: «Ποιος είσαι εσύ που μιλάς στον πρόεδρο της Τουρκίας; (...) Πόσο καιρό βρίσκεσαι στην πολιτική; Πόσων χρονών είσαι;».

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν, που μεταδόθηκαν από την τουρκική τηλεόραση, ήταν μια απάντηση στις κατηγορίες του Βερολίνου ότι η Άγκυρα παρεμβαίνει στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές επειδή λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε καλέσει τους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν ούτε τους Χριστιανοδημοκράτες, ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες, κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και το οικολογικό κόμμα «Οι Πράσινοι».