Ένας νεκρός και τουλάχιστον 32 είναι οι τραυματίες από την έκρηξη βόμβας στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα τους και μία ελληνίδα.

Ένας εκκωφαντικός θόρυβος στις 10.30 το πρωί της Κυριακής αναστάτωσε το κέντρο της Πόλης όταν βομβιστής αυτοκτονίας, κινήθηκε  εναντίον ομάδας αστυνομικών καταστολής και πυροδότησε εκρηκτικά σε ώρα αιχμής.

Μια ελληνίδα τραυματίστηκε απο την έκρηξη αλλά ευτυχώς μεταφέρθηκε αμέσως στο Κρατικό νοσοκομείο Ταξίμ όπου νοσηλεύθηκε εκτός κινδύνου και πήρε τελικά εξιτήριο. Σύμφωνα με την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης απο τους 32 τραυματίες 17 είναι πολίτες και οι υπόλοιποι αστυνομικοί.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πρωτεύουσας Χουσείν Καπκίν δήλωσε ότι υπεύθυνος για το επεισόδιο είναι ένας άνδρας που επιχείρησε να εισβάλει σε ένα από τα αστυνομικά οχήματα που βρίσκονται στο σημείο.

Δήλωση Ερντογάν

“Δεν θα επιδειχθεί καμία επιείκεια σε αυτούς που θέλουν να πλήξουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Τουρκία. Η επίθεση  δεν πρόκειται να πλήξει τους στόχους της Τουρκίας για ενότητα, αδελφοσύνη και ανάπτυξη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την βομβιστική επίθεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών ερωτηθείς για το αν σημαίνει κάτι, επειδή η επίθεση έγινε μια μέρα πριν τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός που είχε ανακοινώσει το ΡΚΚ, είπε πως είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα και ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν στοιχεία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για την οργάνωση που έχει πραγματοποιήσει την επίθεση.

Πάντως, επιχείρηση αυτοκτονίας στο ίδιο σημείο είχε γίνει στις 27 Μαρτίου 1999, με τραυματίες 3 αστυνομικούς και 8 πολίτες. Η επίθεση τότε αποδόθηκε στο ΡΚΚ.

Στις 10.9.2001, σε άλλη επιχείρηση αυτοκτονίας στο Ταξίμ, στην περιοχή Γκιουμούσουγιου, εναντίον αστυνομικής δύναμης μπροστά από το γερμανικό προξενείο, είχαν σκοτωθεί δύο αστυνομικοί και ένας αυστραλός πολίτης, ενώ είχαν τραυματισθεί 20 άτομα. Η επίθεση αυτή είχε αποδοθεί στον αριστερή οργάνωση Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκοαπελευθερωτικού Κόμματος (DHKP-C).

Η Αλ-Κάιντα ήταν πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη το 2003 που στοίχισαν τη ζωή σε 57 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες.