Ο βασιλιάς Αλβέρτος Β' του Βελγίου προειδοποίησε σήμερα για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα και την Ευρώπη εξαιτίας της πολιτικής κρίσης που έχει αφήσει τη χώρα χωρίς κυβέρνηση για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Αλβέρτος Β' αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για την αυριανή εθνική γιορτή σε αυτό το θέμα. Επεσήμανε άλλωστε ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Βέλγιο όχι μόνο απειλεί να δημιουργήσει "επικίνδυνα" αντιδραστικά κινήματα στη χώρα και να επηρεάσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων του, αλλά και ότι θα μπορούσε να βλάψει ακόμη και τη θέση του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Belga.

Θα μπορούσε ακόμη και να απειλήσει "την ορμή της ευρωπαϊκής δομής, η οποία έχει ήδη πληγεί από τους ευρωσκεπτικιστές και του λαϊκιστές", υπογράμμισε ο βασιλιάς.

Το χάσμα μεταξύ των φλαμανδών και των γαλλόφωνων του Βελγίου έχει φέρει τις πολιτικές διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2010 σε αδιέξοδο.

Ο ηγέτης του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ελιό ντι Ρουπό ηγείται της όγδοης προσπάθειας για το σχηματισμό κυβέρνησης, αν και νωρίτερα αυτό το μήνα είχε ζητήσει από τον Αλβέρτο να απαλλαγεί από αυτό το καθήκον.

Ο βασιλιάς έχει καθυστερήσει την απόφασή του για το ζήτημα. Εντωμεταξύ ο ντι Ρουπό έχει δώσει διορία στους φλαμανδούς Χριστιανοδημοκράτες -το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα των Φλαμανδών- να δηλώσουν αν συμφωνούν με τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις μέχρι αύριο Πέμπτη στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας).

Το αυτονομιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA, με ηγέτη τον Μπαρτ ντε Βέβερ, έχει ήδη απορρίψει την πρόταση του ντι Ρουπό, η οποία είναι προϋπόθεση για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης.