Δυνάμεις πιστές στον αδελφό του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν περικυκλώσει το προάστιο Χαράστα της Δαμασκού, δήλωσαν κάτοικοι, καθώς η εκστρατεία καταστολής εναντίον των αστικών κέντρων όπου σημειώνονται μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης συνεχίζεται.
«Εκατοντάδες στρατιώτες της Τέταρτης Μεραρχίας έχουν αποκλείσει όλες, και τις δώδεκα, εισόδους της (συνοικίας) Χαράστα. Φορούν στολές εκστρατείας, κράνη, φέρουν ζώνες με πυρομαχικά και επιθετικά τουφέκια. Η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η τηλεφωνία έχουν διακοπεί», είπε κάτοικος της μεγάλης συντηρητικής συνοικίας, μηχανικός, ο οποίος κατάφερε να βγει από αυτή.

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση της Συρίας κατηγόρησε τον πρόεδρο Άσαντ ότι αποπειράται να ανακινήσει σεκταριστικές διενέξεις στη χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να καταστείλει το μαζικό κίνημα με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα που σύμφωνα με τους αντιφρονούντες θα συμβάλλει ώστε να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα και οι ταυτότητες όλων των θρησκευτικών και εθνικών ομάδων στη χώρα.

Ο Εμαντεντίν αλ Ρασίντ του Κογκρέσου Εθνικής Σωτηρίας δήλωσε ότι οι σύροι δεν πρόκειται να επαναλάβουν τα σφάλματα που έγιναν στο γειτονικό Ιράκ, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα στους σουνίτες και τους σιίτες κλιμακώθηκαν στο πλαίσιο της εμφύλιας σύρραξης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν.

«Η Συρία δε θα ακολουθήσει το δρόμο που πήρε το Ιράκ», δήλωσε ο Ρασίντ σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. «Όλοι οι σύροι είναι δεσμευμένοι στην ενότητα του συριακού έθνους», πρόσθεσε.

«Το καθεστώς βρίσκεται πίσω από τις διαδογματικές συγκρούσεις στη Χομς. Διανέμει όπλα σε συγκεκριμένους ανθρώπους για να κλιμακώσουν τις διαδογματικές εντάσεις», υποστήριξε ο Ρασίντ.

Ένοπλοι που ανήκουν στην μειονοτική ομάδα των αλαουιτών, την ίδια από την οποία προέρχεται η οικογένεια Άσαντ έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις σε άμαχους. Οι ένοπλοι -- αποκαλούνται σαχίμπα -- επιτίθενται σε διαδηλωτές από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων εναντίον του Άσαντ τον Μάρτιο.

Το Κογκρέσο Εθνικής Σωτηρίας θέλει, μετά τη σύνοδο της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο, να διοργανώσει μια συνάντηση και εντός της Συρίας.

Παράλληλα η διπλωματία της Συρίας παρουσίασε «δικαιολογίες» για τις επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας του Κατάρ στην Δαμασκό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διπλωμάτης στη Ντόχα.

«Η Συρία έστειλε μια επιστολή με δικαιολογίες στο υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ», ανέφερε ο διπλωμάτης μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.