current views are: 12

29 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:48

Πανικός στην Ιαπωνία μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Β. Κορέα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία​ και η Νότια Κορέα έχουν ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί η εκτόξευση σήμερα το πρωί από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Δημοσίευση 04:48’

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία​ και η Νότια Κορέα έχουν ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί η εκτόξευση σήμερα το πρωί από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί η εκτόξευση σήμερα το πρωί από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, δήλωσαν διπλωμάτες. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συγκληθεί το απόγευμα εκτάκτως, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε μίλησε για μία «άνευ προηγουμένου σοβαρή απειλή».

Ο Σίνζο Άμπε είπε χθες ότι σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να ασκήσουν πίεση στη Βόρεια Κορέα μετά από την εκτόξευση.

Ο πύραυλος έπεσε στα ύδατα βόρεια της ιαπωνικής νήσου Χοκαΐντο, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ενώ η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε τον Μάιο και τον οποίο η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει ότι θα εκτοξεύσει εναντίον της νήσου Γκουάμ, αμερικανικής επικράτειας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 550 χλμ», είπε ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους. Διασπάστηκε σε τρία κομμάτια προτού πέσει στον Ειρηνικό, πρόσθεσε. 

Σε τηλεγράφημά του, το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap είπε ότι οι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισαν ότι θα απαντήσουν δυναμικά στην πρόκληση, περιλαμβάνοντας στην αντίδρασή τους και την πιθανότητα στρατιωτικών μέτρων, τα οποία όμως δεν διευκρίνισαν.

Ανησυχεί η Ρωσία

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, καταγγέλλοντας «μια τάση προς κλιμάκωση» της έντασης.

«Παρατηρούμε μια τάση προς κλιμάκωση (…) και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από τις γενικότερες εξελίξεις (στην κατάσταση)», επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Πανικός στην Ιαπωνία

Η εκτόξευση του πυραύλου προκάλεσε πανικό στην Ιαπωνία. Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις ή να βρουν καταφύγιο σε κάποιο ανθεκτικό κτίριο ή υπόγειο!


σχετικα αρθρα