Ισχυρή πτώση στη δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα δείχνουν δημοσκοπήσεις, με τον αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πως ο αποφασιστικός παράγοντας για την επανεκλογή του την επόμενη χρονιά θα είναι η ετυμηγορία των ψηφοφόρων για τις επιδόσεις του και όχι ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλος του. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Policy Polling, για πρώτη φορά ο πρόεδρος Ομπάμα δεν προηγείται του πιθανότερου Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό (45%) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το 46% των ψηφοφόρων εγκρίνουν την διακυβέρνηση της χώρας από τον Ομπάμα, ενώ το 48% όχι. Διχασμένοι εμφανίζονται και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι που στις εκλογές του 2008 έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκλογή του.

Η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του ποσοστού ανεργίας στη χώρα που έφτασε το 9,2%, αλλά και της παρατεταμένης κρίσης λόγω της μη συμφωνίας με το Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Η εταιρία δημοσκοπήσεων επισημαίνει στην ιστοσελίδα της πως η θέση του Ομπάμα είναι χειρότερη από ό,τι φαίνεται.

"Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να χάσει αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα", δήλωσε ο Ντιν Ντέμπναμ, πρόεδρος της Public Policy Polling. "Πρόκειται για τη χειρότερη δημοσκόπηση για τον ίδιο εδώ και πολύ καιρό. Πραγματικά πρέπει να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας", πρόσθεσε. Δημοσκόπηση του NBC News-Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνεϊ με ποσοστό 48% έναντι 41%. Τέλος, σε άλλη δημοσκόπηση της Gallup, το 42% των Αμερικανών εγκρίνουν την διακυβέρνηση Ομπάμα και το 48% όχι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως ο αποφασιστικός παράγοντας για την επανεκλογή του την επόμενη χρονιά θα είναι η ετυμηγορία των ψηφοφόρων για τις επιδόσεις του και όχι ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλος του.

"Αν τον επόμενο Νοέμβριο πιστεύουν ότι βρίσκομαι στο πλευρό τους, ότι δουλεύω σκληρά και ότι έχω καταφέρει να κινηθεί η χώρα προς την σωστή κατεύθυνση, θα νικήσω. Αν δεν πιστεύουν κάτι τέτοιο, θα χάσω", υπογράμμισε ο Ομπάμα.

"Δεν θέλω να πω ότι δεν έχει σημασία ποιός θα είναι ο άλλος υποψήφιος, όμως πιστεύω ότι το αν θα χάσω ή αν θα κερδίσω (τις προεδρικές εκλογές του 2012) εξαρτάται από την αποτίμηση της ηγεσίας μου", πρόσθεσε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο κανάλι KMBC 9 News του Κάνσας Σίτι.